Roditelji u KS pokrenuli peticiju zbog lektire koja nije prilagođena šestom razredu

Preporučujemo

“Talijani misle da je moja gu*za krofna? Talijani će misliti da je tvoja gu*a krofna. Oni će od moje k**e misliti da je viršla”, samo je dio spornog sadržaja iz zbirke ”Lijeve priče” koja je prema nastavnom planu i programu uvrštena u školsku lektiru za učenike šestih razreda osnovnih škola.

Merima Bečarević, predsjednica Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, kazala je za Index da roditelji negoduju zbog ovakvog sadržaja, ali i da su roditelji OŠ „Grbavica I“ pokrenuli peticiju, te da odbijaju dopustiti djeci da čitaju spomenutu lektiru.

- -

Roditelji su reagovali do tog dijela da će oni svojoj djeci zabraniti da tu školsku lektiru čitaju. Jutros smo imali jednu inicijativu iz OŠ „Grbavica I“ gdje su roditelji pokrenuli inicijativu da svi roditelji učenika šestog razreda napišu peticiju i da odbiju da njihova djeca čitaju tu školsku lektiru – kazala je Bečarević.

Iz zbirke “Lijeve priče” (Foto: Index.ba)

Kako nam je kazala, Vijeće roditelja KS će u narednom periodu pisati Ministarstvu predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja KS i tražit će da se iznova formira Komisija koja vrši analizu sadržaja koji se daje djeci.

Iz zbirke “Lijeve priče” (Foto: Index.ba)

– Jučer smo vidjeli stav ministrice, da je ona navodno zatečena i da se ništa nije mijenjalo otkakao ona ima mandat, mi ćemo to problematizirati na narednom sastanku sa Ministarstvom. Ono što moram reći da je stav Vijeća roditelja da trebamo svake godine raditi određene analize sadržaja i usklađivati koliko je to moguće da se sve prati. Mi smo u posljednjem periodu imali jako puno prigovora roditelja baš na temu ove lektire i neprimjerenog sadržaja koji se nalazi – rekla je Bečarević.

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...