Rodni grad ga se odriče: Građani Požarevca traže Ulicu žrtava Slobodana Miloševića

Preporučujemo

U Srbiji se posljednjih dana ponovo povela rasprava o podizanju spomenika u Beogradu bivšem predsjedniku i najodgovornijem čovjeku za krvave ratove na prostoru bivše Jugoslavije Slobodanu Miloševiću.

Međutim, postoje i druge inicijative. U Miloševićevom rodnom gradu Požarevcu, gdje je Milošević i sahranjen, pojavila se inicijativa da se jedna od gradskih ulica nazove Ulica žrtava Slobodana Miloševića.

- -

Požarevački narodni pokret „Otpor“ podnio je Skupštini grada Požarevca zahtjev kojim od nje traži da se Lenjinova ulica u centru grada preimenuje u „Ulicu žrtava Slobodana Miloševića“, prenosi Danas.

U obrazloženju zahtjeva navodi se da je Lenjinova ulica u Požarevcu jedina u Srbiji sa tim nazivom, a nema je čak ni u Rusiji, koja nosi ime prevaziđenog komunističkog revolucionara, te da je Lenjin, i to centralnu, ulicu u Požarevcu dobio odmah nakon Drugog svjetskog rata odlukom tadašnjih komunističkih vlasti i da do današnjih dana nije promijenila to ime.

– Požarevački otpor je nekoliko puta podnosio inicijative da se naziv te ulice promijeni, ali sve gradske vlasti koje su bile u vrijeme njihovih podnošenja, iz političko-stranačkih interesa, nisu reagovale na te inicijative. Pošto je sada na vlasti u gradu stranka koja teži da se riješi relikta prošlosti i negativnih nasljeđa vladavine Slobodana Miloševića, zbog kojeg Požarevac kao njegov rodni grad, i dan danas trpi negativnu konotaciju od većine Srba, nazivajući ga „srpski Kumrovec“. Smatramo, ako bi Skupština grada Požarevca prihvatila našu inicijativu i Lenjinovu ulicu preimenovala u Ulicu žrtava Slobodana Miloševića, srpska javnost bi to pozdravila i konačno bi se skinula anatema sa Požarevca koju nosi dugi niz godina zbog Miloševićevog nasljeđa – piše u zahtjevu.

U zaključku obrazloženja svog zahtjeva požarevački otporaši smatraju da je sada idealno vrijeme za prihvatanje njihove Inicijative, pogotovo što je ideja o podizanju spomenika Slobodanu Miloševiću u Beogradu potekla od požarevačkih Mladih socijalista, predvođenim njihovim funkcionerom Jovanom Dimitrijevićem i od počasnog predsjednika SPS-a, Milutina Mrkonjića, koji je svake godine na obilježavanju Miloševićeve godišnice smrti medijima predočavao tu ideju, a nedavno je konkretizovao podnošenjem Skupštini grada Beograda inicijativu da se u glavnom gradu Miloševiću podigne spomenik.

- -

Dugogodišnji koordinator požarevačkog Otpora, Momčilo Veljković kaže da je njegova organizacija prije šest godina vraćanjem svojih prostorija gradu, koje su koristili od oktobra 2000. godine, tada zamrzli svoj rad smatrajući da je za to došlo vrijeme.

Međutim, kako kaže Veljković, sveukupna dešavanja u srpskom društvu u ovo vrijeme, natjerala su njega i njegove sljedbenike da se reaktiviraju, kako bi pokušali svojim radom da utiču na društvenu zbilju.

Najnovije

Nizozemska obavještajna služba vidi ratove u Gazi i Ukrajini i uništavanje Kur’ana kao okidač za terorističke prijetnje

Nizozemska nacionalna obavještajna agencija saopštila je u utorak da su prijetnje usmjerene na Nizozemsku sve više povezane sa svjetskim...