Rosa Parks, krojačica koja je promijenila historiju: Ne smiješ osjećati strah zbog stvari koje činiš kada znaš da si u pravu

Preporučujemo

Majka modernog pokreta za ljudska prava bila je Rosa Parks, kako ju je proglasio Kongres SAD.

Rosa je bila crnkinja, a to je u vrijeme njene mladosti značilo i mnogo manja prava. Ali, historija se promijenila 1955. godine kada se vozila autobusom. U to vrijeme, smatralo se da crnci moraju svoje mjesto ustupiti bijelcima u autobusu. Tako je jedna bjelkinja ušla u autobus i vozač je zahtjevao od Rose da ustane, što je ona odbila. Istog dana je bila uhapšena, a uskoro se održalo i njeno suđenje.

- -

Ali, stvari su se promijenile ovog puta – došlo je do građanskih nemira i bojkota saobraćaja. Vođa pokreta koji je ovo pokrenuo bio je svima znani – Martin Luther King Junior.

Pitate se ko je Rosa bila? Žena od 32 godine, jedna od “običnog naroda”, kćerka jedne profesorice i stolara. Radila je kao krojačica i domaćica u hotelu.

Nakon masovnih protesta i mijenjanja historije, Rosu je afroamerički kongresnik zaposlio da radi u nejgovoj administraciji, gdje je zaradila i svoju penziju, dok je kasnije radila u nekoliko humanitarnih organizacija.

“Ne smiješ osjećati strah zbog stvari koje činiš kada znaš da si u pravu”, rekla je Rose tokom suđenja, a ova rečenica je ostala do danas kao mali komadić ljudske historije.

- -

“Želim ostati zapamćena kao osoba koja je htjela biti slobodna da bi i drugi isto tako bili slobodni”, rekla je Rose. Na njenu sahranu 2005. godine došlo je stotine ljudi koji su držali govore u ukupnom trajanju od sedam sati.

“Sjećanja na našim životima, u našim radovima i našim djelima će se nastaviti u drugima”, rekla je Rose tokom jednog od svojih govora. Sigurno da je utisnula sjećanje te ostala dio historije – zapamćena zauvijek kao jedan od pokazatelja promjena.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...