Rotterdam: Sud odobrio zabranu za vozila proizvedena do 1992. godine

Preporučujemo

Najviši upravni sud Holandije donio je presudu prema kojoj je u centru Rotterdama dozvoljena zabrana saobraćanja vozila proizvedenih do 1. jula 1992. godine, čime je poništena prethodna odluka nižeg suda, prenosi Anadolu Agency (AA).

Državno vijeće (RvS) je odlučilo da gradske vlasti mogu ponovo proglasiti zonu zaštite životne sredine u centru i u sjevernom dijelu Rotterdama, javljaju lokalni mediji. Zona niske emisije uvedena je 2007. godine kako bi se poboljšao kvalitet vazduha.

Osam godina kasnije vlast Rotterdama odlučila je da proširi ekološku sezonu izricanjem zabrane ulaska u centar grada kombijima i automobilima sa dizel motorom proizvedenim prije 2001. godine, kao i za vozila sa benzinskim motorom proizvedenim do 1. jula 1992.

Određene organizacije obratile su se sudu za zahtjevom da ospori odluku uz obrazloženje da vlast nije u obzir uzela interese male grupe ljudi koji posjeduju stare benzinske automobile.

Studije su pokazale da svega 0,14 posto takvih automobila učestvuje u saobraćaju, a prema sudu njihov uticaj na ekologiju bio je zanemariv.

Potom se Gradsko vijeće Rotterdama žalilo na presudu, a RvS je odlučio da je proširenje zone zaštite životne sredine dio većeg paketa mjera koje bi trebale poboljšati kvalitet vazduha u Rotterdamu.

Prema RvS-u nebitno je da li se odluka odnosi na malu grupu korisnika starih automobila.

Najnovije

Sjednica VSTV-a: Glavni tužilac Kajganić loše rezultate pripisao policiji

Prezentirajući izvještaje o radu, kao i rješavanju predmeta korupcije i organiziranog kriminala članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, glavni...