RS ne da status logoraša Fikretu Aliću, čiju je sudbinu u Trnopolju upoznao cijeli svijet

Preporučujemo

Fikretu Aliću, bivšem logorašu logora Trnopolje kod Prijedora čija je fotografija ispred žičane ograde obišla svijet 1992. godine, Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske odbilo je zahtjev za priznavanje statusa žrtve ratne torture.

Alić za N1 kaže da je dobio odbijenicu nadležnog ministarstva RS jer nema registraciju Međunarodnog crvenog križa.

“Ja sam izašao prije iz logora sa ženama djecom, starcima 13. augusta. Nisu nas uspjeli registrovati iz Međunarodnog crvenog križa. Međutim, ja imam priznanje od Bosne i Hercegovine, Saveza logoraša BiH da sam, logoraš. Imam od Međunarodnog crvenog križa kad sam u Ljubljanu izašao i onda oni to negiraju”, kaže Alić.

Cijeli slučaj je, kako kaže Alić, sada na sudu u Prijedoru i da je ranije, kako objašnjava, sud već pojedinima presudio u njihovu korist.

U pravnoj borbi podršku Aliću pruža Organizacija TRIAL International.

“Nažalost, priča gospodina Alića oslikava višegodišnju borbu mnogih žrtava ratne torture, koji pokušavaju da ostvare status u Republici Srpskoj. Zakon o žrtvama ratne torture Republike Srpske u sebi sadrži brojne restriktivne odredbe, posebno kada je riječ o dokumentaciji koja je neophodna za dokazivanje pretrpljene torture, koje u praksi žrtve sprječavaju da traže i ostvare status. Pored toga, rok za mogućnost podnošenja prijave za priznavanje statusa žrtve ratne torture prema ovo Zakonu ističe naredne godine, te se postavlja pitanje koliko žrtava će zaista uspjeti ostvariti svoja prava u tako kratkom periodu”, naveli su iz TRIAL International.

Na kraju iz ove organizacije podsjećaju da je jučer obilježen Međunarodni dan podrške za žrtve torture.

Najnovije

Filmska potjera u BiH: Poznati prevarant policiji bježao 20 sati

Nedžad Velić (33) iz Cazina, za kojim je raspisano 13 potraga za razbojništvo i prevare, uhapšen je u Potkrajevima,...