RS se žalio UN-u: OHR i Ustavni sud centralizirali su BiH

preporučujemo

Krajem aprila iz Banje Luka otišao je 25. izvještaja Vlade Republike Srpske Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija koji donosi niz spornih tvrdnji te je direktno uperen protiv visokog predstavnika i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Dokument ima 24 stranice, a u dijelu gdje se spominje OHR navodi se kako su visoki predstavnik i Ustavni sud BiH centralizirali BiH i narušili prava konstitutivnih naroda kršeći ono što je predviđeno Dejtonskim sporazumom.

“Otkako je dogovoren Dejtonski sporazum, sukcesivno su visoki predstavnici pomagali naporima bošnjačkih političkih stranaka u njihovoj neumornoj kampanji za demontažu dejtonskog kompromisnog dogovora i postizanja ratnih bošnjačkih ciljava unitarne države u kojoj dominiraju Bošnjaci.

Dodaju se kako je OHR već nizom “nezakonitih uredbi i prisila postigo mnogo toga s ovog dnevnog reda, s nizom novih agencija na nivou BiH stvorenih kršeći Ustav BiH i podjele nadležnosti”.

“Unatoč tome, visoki predstavnik i bošnjačke stranke još uvijek nisu zadovoljni. SDA je 2019. godine usvojila provokativnu deklaraciju kojom poziva na potpuno ukidanje dejtonske strukture, uključujući entitete i zaštitu konstitutivnih naroda, a sve u korist unitarne države kojom bi dominirala SDA”, navodi se izvještaju.

Navode i kako umjesto da izvršava svoju dužnost pridržavanja Ustava, Ustavni sud BiH je prečesto podržava protuustavnu centralizaciju i ustavno slabljenje garantovane zaštite konstitutivnih naroda BiH.

“Ustav predviđa da sve vladine funkcije i ovlasti koje nisu izričito dodijeljene u ovome Ustav institucijama Bosne i Hercegovine bit će ovlasti entiteta. Ipak, unatoč ovoj jasnoj uputi, većina u Ustavnom suda ‘rutinski’ odobrava prenos ovlasti na BiH nadležnosti koje nisu ni eksplicitno, ni čak implicitno dodijeljene nivou BiH”, piše u izvještaju.

U izvještaju se tvrdi kako je utjecaj OHR-a bio najgori u periodu kada je ova institucija pomoću bonskih ovlaštenja upravljao BiH “vlastodržački”, čime je političke institucije BiH učinio nemoćnim i bespredmetnim.

Navode kako su nepromišljene odluke i zloupotreba ovlaštenja podmetnuta BiH u tom periodu primarni izvori današnjih problema u BiH.

“EU je s pravom naglasila potrebu za širom reformom disfunkcionalnog pravosuđa BiH, a to pravosuđe je gotovo u cijelosti proizvod ranijih protivpravnih i nepromišljenih odluka visokog predstavnika. Čak i kada ne koristi prisvojena diktatorska ovlaštenja, visoki predstavnik ostaje najveća prepreka napretku u BiH”, piše u aktu kojeg potpisuje Višković.

Ove tvrdnje ilustruju pitanjem državne imovine, koje je danas izvor velikog razdora u BiH, a koje bi bilo riješeno prije nekoliko godina da visoki predstavnik nije potopio presudan sporazum o tom pitanju do kog su došle najutjecajnije domaće političke stranke.

“Kada visoki predstavnik sabotira kompromisna rješenja do kojih dođu lideri u BiH, time ne samo da se blokira rješenje konkretnog pitanja, već i dodatno otežava postizanje kompromisa u politički podijeljenoj BiH”, stoji u dokumentu.

Najnovije

Tuzla: Kreativni roditelji djeci iz mahale napravili ‘motoričko tlo’, više skakutanja i igre, a manje tipkanja i igrica

Djeca danas svoje vrijeme rado provode kod kuće za računarima, na tabletima i pametnim telefonima ukoliko im ne ponudite...