RS skuplje plaća vakcine od Srbije, ministru Šeraniću ništa nije čudno

preporučujemo

– U manji bh. entitet Republiku Srpsku stigle su nove doze vakcine protiv Covida 19. Posao vrijedan skoro 8,5 miliona KM. Institut za javno zdravstvo Republike Srpske ponovo je posao povjerio ponuđaču “Krajinagroup” iz Banjaluke.

Bivši ministar zdravlja RS Slobodan Stanić kaže da je na sceni još jedno klasično namještanje tendera te da revakcina (dvije doze) kod nas košta 106 KM, a istu tu stvar Srbija je završila sa 58,5 KM.

U Republiku Srpsku stiglo je iz Kine 240.000 ”Sinofarm” doza protiv virsa korona. Republički štab za vanredne situacije na preporuku Ministarstva zdravlja donio je zaključak da za vakcine iz Kompenzacionog fonda izdvoji preko osam miliona maraka.

Institut za javno zdravstvo bio je zadužen da hitno, a u skladu sa pozitivnim propisima provde javnu nabavku shodno informativnoj ponudi.

– Upravo bi tu mogao da se krije potencijalni problem, kaže bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić.

”Postavljam pitanje ko je dobio tu informativnu ponudu, vidimo da je informativna ponuda jednina, a ako je na prijedlog Ministarstva zdravlja da li je ministarstvo raspisalo javni poziv za dostavljanje informativnih ponuda, jer ako je Informativna ponuda čemu se provodi javna nabavka”, kaže Stanić.

Resorni ministar tvrdi da je u ovom slučaju sve čisto.

Za Alena Šeranića nema ništa sporno u činjenici da je provedena javna nabavka, iako se radi o informativnoj ponudi.

”Da razjasnimo jednu situaciju, 240.000 vakcina koje su pristigle odnosi se na 160.000 vakcina koje su nabavljene tada kroz taj zaključak i 80.000 koje su iz prvog tonusa, tako da je to 240 000. To je proces javne nabavke. Da bi neko ušao u bilo kakav postupak javvne nabavke, morate da dobijete informativnu ponudu nekoga ko nudi određenu vrstu robe”, kaže Šeranić.

Najnovije

U Vlasenici napadnuti povratnici: Ušao je u moju avliju za mnom i razbio staklenu flašu kojom me je porezao

U Vlasenici se danas dogodio incident kada je napadnut povratnik Amir Ferhatović, ali i njegova porodica. Napadnut je od...