Rudari istjerani iz Gradske uprave Zenica, niko ih nije htio primiti

Preporučujemo

Zenički rudari danas su još jednom izigrani od gradske vlasti s obzirom da su istjerani iz zgrade Gradske uprave gdje su danas došli razgovarati s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem.

Ove informacije danas su predstavnicima medija pred Domom rudara iznijeli komorati koji su već pet dana u radničkom neposluhu i treći dan u štrajku glađi. Danas su otišli u Gradsku upravu kako bi razgovarali s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem o deblokadi računa i mogućem dogovoru oko uplate kamata za KGZ s obzirom da je glavnica plaćena. Međutim, do razgovora nije došlo.

Sindikat Rudnika mrkog uglja Zenica je 23. marta poslao gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću molbu da ih primi da riješe problem oko blokade računa preduzeća RMU Zenica. Nakon toga je krovni Sindikat 28. marta poslao molbu gradonačelniku Kasumoviću da primi delegaciju od četiri člana jučer i niko se nije odazvao.

“Danas smo lično zahtjev predali na protokol i zamolili kolege da nas neko primi u Gradskoj upravi Zenice. Na kraju smo dobili odgovor da nas ne može niko primiti i mi smo ostali ipak u nadi da bi neko naišao i pomogao nam. Na kraju se pojavio jedan momak koji je bezobrazno i vulgarno postupio prema nama i tražio da izađemo napolje”, kaže predsjednik Sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić.

Dodaje da su nakon toga odbili izaći te je došla policija čije su naredbe odbili poslušati.

“U tom trenutku nešto je pozlilo u meni i došla je hitna po mene, a moje kolege us izbačene iz prostorija. U Hitnoj mi je ustanovljen ubrzan rad srca, primio sam apaurin, a na pitanje šta mi je doktorici sam rekao da me duša boli”, kazao je Avdić.

Dodao je da već treći dan štrajkaju glađu i da ne osjećaju potrebu da jedu. Naglasio je da svako od njih okreće glavu, da niko od njihovih zvaničnika nije se oglasio po pitanju zeničkih rudara te da je ovo dno dna.

Sutra će biti održani novi protesti u periodu od 11 do 13 sati ispred zgrade Gradske uprave Zenica.

“Mi smo za sutra najavili proteste, a možda tih protesta neće ni biti. Mi smo od petka ovdje, predat se nećemo, izdržati ćemo ili nas neće ni biti. Možda će ujutru ovaj Dom goriti i možda ga neće imati ko kupiti. Bili mi sutra na protestu ili ne, pozivam rudare da se ponašaju časno, dostojanstveno i pošteno”, poručio je Alić.

U rudnicima Koncerna Elektroprivrede BiH jutros je održan jednosatni štrajk upozorenja, a Husić je na jučer održanom protestu u Zenici kazao da će u Zenicu doći, ako treba, i šest hiljada rudara te da zeničke komorate neće ostaviti same.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...