Rudari jedinstveni: Ako propadnu pregovori s Vladom FBiH u vezi s kolektivnim ugovorom, stupa plan B

Preporučujemo

Predstavnici sindikata koji zastupaju rudare i radnike u rudarstvu odazvat će se pozivu federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića da se sastanu u srijedu, 11. maja, u Sarajevu, a tema će biti usaglašavanje novog kolektivnog ugovora, piše Faktor.

– Jutros smo dobili obavijest o sastanku. Odazvat ćemo se, a vidjet ćemo šta će on na kraju polučiti. Od 1. maja nemamo kolektivni ugovor u Federaciji Bosne i Hercegovine. Međutim, nije nikakva drama, sa protesta 1. maja u Sarajevu poslali smo jasnu poruku socijalnim partnerima. Vjerujemo u sopstvene mogućnosti, spremni smo saslušati drugu stranu i nastaviti pregovore – kaže za Faktor Sinan Husić, predsjednik Sindikat radnika rudnika FBiH.

Podvlači da resorno ministarstvo ima zakonom regulisanu obavezu da osigura uvjete za postojanje kolektivnog ugovora.

– Pod hitno treba usaglasiti rješenje novog kolektivnog ugovora. Saslušat ćemo svakoga, ali i samouvjereno obrazložiti svoje uvjete. Imamo podršku rudara FBiH – ističe Husić.

U slučaju da pregovori propadnu, Sindikat ima razrađenu strategiju.

– Imamo plan B usaglašen na svim nivoima sindikata. Razradili smo tačan plan aktivnosti ako ne bude dogovora. Koristit ćemo svaki zakonit način rada sindikata i radnika u borbi za radničkih prava – poručio je Husić.

Podsjetimo, Sindikat se nakon sastanka s predstavnicima Vlade FBiH, Elektroprivrede BiH i uprava rudnika održanog polovinom aprila privremeno povukao iz pregovaračkog procesa zbog, kako su tada naveli, između ostalog, “što predstavnici EPBiH i rudnika Koncerna nisu ni imali prijedloge kako bi trebao izgledati taj kolektivni ugovor”.

Najnovije

Netanyahu: Ovo je početak kraja Hamasa

Izraelski premijer kaže da su se proteklih dana desetine boraca Hamasa predali izraelskim snagama. - Oni polažu oružje i predaju...