Rusi masovno bježe u Gruziju i Finsku

Preporučujemo

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin jučer najavio djelimičnu mobilizaciju ljudi za rat u Ukrajini, Rusi su u velikom broju počeli napuštati svoju zemlju, a posljednje informacije ukazuju na to da masovno odlaze u Gruziju i Finsku.

Na kontrolnoj tački Gornji Lars na gruzijsko-ruskoj granici, prolazi niz vozila s ruskim registarskim. Dvije osobe koje su uspjele prijeći granicu rekle su za BBC da je na ruskoj strani kolona od najmanje pet kilometara.

- -

U jednom kombiju u kojem je najviše mladića, putnici su čekali sedam sati. Jedan čovjek, koji nije želio biti imenovan, rekao je za BBC da je odlučio otići odmah nakon što je Vladimir Putin jučer ujutro najavio djelimičnu mobilizaciju kako bi pojačao svoje ratne napore u Ukrajini.

Čovjek koji je bježao rekao je da nema vremena spakovati svoje stvari; samo je zgrabio pasoš i otišao jer je spadao u kategoriju regrutovanih. Gruzija je jedna od rijetkih preostalih zemalja u koje Rusi mogu doći bez vize.

Gotovo 140.000 ruskih državljana ušlo je u Gruziju od početka rata, a gruzijski opozicioni političari sve više pozivaju vladu da uvede vizni režim kako bi kontrolisala priliv ruskih državljana.

Saobraćaj u dolasku iz Rusije “pojačan” je na istočnoj granici Finske, rekla je u četvrtak finska pogranična služba i dodala da je stanje pod kontrolom.

- -

Na videozapisima objavljenim na društvenim mrežama vide se velike kolone na granici Finske s Rusijom.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...