Rusi u zračnom prostoru NATO-a? Velika zabrinutost u državi članici EU

Preporučujemo

Rumunija je prijavila moguću povredu zračnog prostora iz Rusije Rumunski vojni radari detektirali su moguću povredu nacionalnog zračnog prostora tokom noćnog ruskog napada dronovima na civilnu infrastrukturu u Ukrajini, objavilo je rumunsko ministarstvo obrane, prenosi jutarnji.hr.

Fragmenti mogućih ruskih dronova pronađeni su na rumunskom teritoriju treči puta ovog mjeseca. “Radarski sistem rumunjske vojske identificirao je moguću neodobrenu povredu nacionalnog zračnog prostora, a signal je detektiran na ruti prema gradu Galatiju”, objavilo je ministarstvo odbrane ove članice NATO-a.

Na teren su poslani stručnjaci koji će utvrditi što se dogodilo, dodaje. “Za sada na nacionalnom teritoriju nisu identificirani pali objekti. Potraga će se danas nastaviti”, kaže ministarstvo. Telefonska upozorenja bila su poslana stanovnicima okruga Tulcea i Galati kada su detektirani dronovi na putu prema Ukrajini nedaleko od rumunjske granice.Upozorenja stanovništvu da se skloni jedna je od nekoliko mjera koje je Rumunija poduzela kako bi pojačala zaštitu otkako su na njezinu teritoriju pronađeni dijelovi dronova, uz povećanje broja patrola i opservacijskih tačaka te širenje zone zabrane letenja duž dijela granice s Ukrajinom. Rumunski dužnosnici i dužnosnici NATO-a ističu da nema dokaza da su ruski napadi u blizini granice namjerni napad na Rumuniju, ali ih smatraju nesmotrenima i destabilizirajućima.

Najnovije

Srbija bi se mogla naći kao domaćin narednog svjetskog klimatskog samita

Moldavija se već kandidovala za predsedavajuću samita UN-a o klimi sljedeće godine (COP29), a Srbija također razmišlja o tome...