Rusija blokira sporazum o nuklearnom naoružanju zbog spominjanja Ukrajine

Preporučujemo

Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, koji svakih pet godina revidira 191 potpisnica, ima za cilj spriječiti širenje nuklearnog oružja.

Rusija se usprotivila nacrtu teksta u kojem se navodi “ozbiljna zabrinutost” zbog vojnih aktivnosti oko ukrajinskih nuklearnih elektrana, posebno Zaporožja.

Učesnici posljednje revizije 2015. godine također nisu uspjeli postići dogovor, prenosi BBC.

Sastanak 2022. je trebao biti održan 2020. godine, a odgođen je zbog pandemije Covid-19. Neuspjeh u dogovoru o zajedničkoj deklaraciji uslijedio je nakon četverosedmične konferencije u New Yorku.

Australijska ministrica vanjskih poslova Penny Wong rekla je da je “duboko razočarana” nedostatkom sporazuma.

“Rusija je opstruirala napredak odbijajući da napravi kompromis u vezi s predloženim tekstom koji su prihvatile sve druge države”, rekla je ona.

Predstavnica SAD-a, ambasadorica Bonnie Jenkins, rekla je da SAD “duboko žale zbog ovog ishoda, a još više zbog ruskih akcija koje su nas danas dovele ovdje”.

Rusija se protivila dijelu teksta koji izražava “ozbiljnu zabrinutost” zbog vojnih aktivnosti oko ukrajinskih elektrana – uključujući nuklearnu elektranu Zaporožje, koju je Rusija zauzela na početku rata u Ukrajini.

Odjeljak nacrta također je naveo “gubitak kontrole od strane nadležnih ukrajinskih vlasti nad takvim lokacijama kao rezultat tih vojnih aktivnosti i njihov dubok negativan utjecaj na sigurnost”.

Predstavnik Rusije Igor Višnjevecki rekao je da nacrtu konačnog teksta nedostaje “ravnoteža”.

“Naša delegacija ima jednu ključnu zamjerku na neke paragrafe koji su očigledno političke prirode”, rekao je on i dodao da se i druge zemlje ne slažu s tekstom.

Završni dokument je trebao odobrenje svih zemalja na konferenciji. Brojne zemlje, uključujući Nizozemsku i Kinu, izrazile su razočaranje što nije postignut konsenzus.

Nizozemci su rekli da su “zadovoljni korisnim diskusijama”, ali “veoma razočarani što nismo postigli konsenzus”.

Kineski ambasador je u međuvremenu rekao da je, uprkos nepostojanju sporazuma, proces “važna praksa zajedničke sigurnsoti i istinskog multilateralizma”.

Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja izrazila je žaljenje što “u godini kada je nuklearno naoružana država izvršila invaziju na nenuklearno naoružanu državu, sastanak gotovo svih zemalja svijeta nije poduzeo akciju za nuklearno razoružanje”, dok je u Washingtonu Udruženje za kontrolu naoružanja saopćilo je da je konferencija predstavljala “propuštenu priliku za jačanje sporazuma i globalne sigurnosti”.

Ugovor o neširenju, koji je 1970. godine podržalo 190 zemalja, obavezuje zemlje koje su potpisale – uključujući SAD, Rusiju, Francusku, Veliku Britaniju i Kinu – da smanje svoje zalihe i zabranjuje drugima da nabavljaju nuklearno oružje.

Prošle sedmice elektrana Zaporožje je privremeno isključena iz električne mreže, što je izazvalo strah od moguće radijacijske katastrofe.

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad elektranom, najvećom nuklearnom elektranom u Evropi, početkom marta, ali njome i dalje upravlja ukrajinsko osoblje u teškim uslovima.

Očekuje se da će UN-ova nuklearna agencija, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), u narednim danima organizovati odlazak u elektranu u Zaporožju radi inspekcije tamošnjih postrojenja.

Najnovije

Uprkos zabrani, u Beogradu održan skup podrške Palestini

I pored toga što je današnji skup podrške Palestini u Beogradu zabranjen, grupa od oko 200 građana ipak okupila...