- Advertisement -

Rusija će na Dan pobjede pokazati raketu koja može nositi deset nuklearnih bojevih glava

Preporučujemo

Rusija će danas tradicionalno Dan pobjede obilježiti 9. maj velikom vojnom paradom u Moskvi, a ove godine očekuju se i neke promjene.

Kako je najavljeno, 11.000 vojnika, 33 velika ešalona i 77 aviona paradirat će danas moskovskim Crvenim trgom, dok će borbeni avioni letjeti iznad njih u sklopu godišnje parade za Dan pobjede.

No, kako javljaju britanski mediji, među gomilom vojnih vozila i opreme u centru Moskve viđen je i termonuklearni projektil tipa RS-24 Yars. Radi se o projektilu teškom skoro 50 tona koji može nositi do 10 nuklearnih bojevih glava.

Također, kako se može vidjeti na videosnimkama koje prenose ruski državni mediji, u generalnoj probi u vojnim vozilima prošla je i paradna jedinica učesnika agresije na Ukrajinu, koju Rusija naziva “specijalna operacija”.

Očekuje se da će danas prilikom proslave Dana pobjede u Moskvi ruski predsjednik Vladimir Putin govoriti o ratu u Ukrajini. Mnogo je špekulacija bilo posljednjih dana o tome šta bi ruski predsjednik mogao najaviti danas.

Dok jedni smatraju da bi mogao proglasiti pobjedu Rusije nad Ukrajinom i okončati vojne aktivnosti, drugi su mišljenja da bi mogao pokrenuti opću mobilizaciju i proglasiti rat Ukrajini.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

NATO u Madridu usvaja novu desetogodišnju strategiju

Obraćanjem medijima generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i premijera Španije Pedroa Sáncheza u Madridu danas je otvoren NATO samit...