Rusija oprema MIG-ove 29 isporučene Srbiji raketama zrak-zrak

Preporučujemo

Beogradska štampa objavila je u ponedjeljak da će Rusija pomoći Srbiji da upotpuni započetu modernizaciju ratnog zrakoplovstva i oružanih snaga u cjelini, a nakon prošlogodišnje donacije šest MiG-ova 29 ti avioni bit će opremljeni i navođenim raketama “zrak-zrak”.

“Udarna pesnica MIG-ova 29, koji su jesenas stigli kao ruska donacija Vojsci Srbije, bit će navođene rakete ‘zrak-zrak’ koje se lansiraju s više od 25 kilometara daljine”, tvrde Večernje novosti, kako prenosi Hina.

- -

List na svom internetskom portalu navodi i da će deset lovaca MiG-29, koliko ih sada ukupno ima Vojska Srbije, biti opremljeno i radarima koji otkrivaju ciljeve na udaljenostima i do 150 kilometara.

Ovi detalji vezani uz projekt modernizacije MiG-ova našli su se na pregovaračkom stolu tokom nedavnog sastanka srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina s ruskim kolegom Sergejom Šojguom u Moskvi, tvrde Večernje novosti, pozivajući se na neimenovane izvore bliske srbijanskom vojnom vrhu.

Ruska strana, po saznanjima tog lista, srpskom izaslanstvu “prenijela je čvrsto stajalište da će pomoći Srbiji da zaokruži oporavak svog Ratnog zrakoplovstva, ali i oružanih snaga u cjelini”.

Namjera srbijanskog državnog i vojnog vrha jest da MiG-ovi dobiju “najsavremeniju opremu i naoružanje, kako bi na duži rok pokrili zaštitu zračnog prostora”, pa je u Moskvi dogovoreno da do kraja travnja bude potpisan definitivni ugovor o isporuci borbenih vozila BRDM-2, a očekuje se i okončanje razgovora “o donaciji i transportu tenkova T-72, koji će vrlo brzo biti u Srbiji”.

- -

Rusko-srpska vojna suradnja najviše će, prema navodima beogradskog tiska, pridonijeti “posustalom srpskom zrakoplovstvu”.

Poznavatelji vojne tehnike tvrde za taj list da će u MIG-ove, “bez obzira na nijanse dogovora, biti ugrađen radar dometa većeg od 120 kilometara” te da će lovci RZVS “moći pratiti i po deset ciljeva istodobno i imati mogućnosti gađati četiri mete u isto vrijeme”.

Srbija je u konsolidiranju oružanih snaga i ratnog zrakoplovstva zainteresirana i za dodatno proširenje flote MIG-ova 29, a za potencijalnu nabavu u igri je, osim Rusije, i Bjelorusija, “koja ima veliki broj letjelica tog tipa”.

Mogućnost da se Ratno zrakoplovstvo VS dodatno opremi tim borbenim avionima indirektno je potvrdio i ministar odbrane Aleksandar Vulin u izjavi za rusku agenciju RIA Novosti, navodeći Rusiju i Bjelorusiju kao moguće partnere.

Vulin je koncem februara boravio u Minsku i s bjeloruskim kolegom, generalom Andrejom Ravkovom, razgovarao, kako je navedeno, o unaprjeđenju bilateralne vojne suradnje i stanju u regiji i svijetu.

Kako je tada priopćilo srbijansko Ministarstvo obrane, Vulin je rekao da će Srbija i Bjelorusija nastaviti provoditi dogovore o vojnotehničkoj suradnji te da će vidno unaprjeđivati međusobne odnose.

Dogovor o paketu donacije naoružanja i vojne opreme Rusije Srbiji objavljen je u decembru 2016., a Moskva je u međuvremenu isporučila Beogradu šest korištenih aviona MiG-29, čija će modernizacija koštati između 180 i 230 milijuna eura. Srbiju bi, kako je u decembru 2016. saopćio tadašnji premijer Aleksandar Vučić, kupovina tih aviona stajala približno 600 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...