Rusija ove sedmice potvrđuje aneksiju ukrajinskih teritorija, ostao je još samo jedan korak

Preporučujemo

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin prethodne sedmice u Kremlju održao ceremoniju na kojoj je proglasio aneksiju četiri ukrajinske regije, Ustavni sud Ruske Federacije potvrdio je ovu odluku te je tako ostao još samo jedan korak do okončanja procesa.

Naime, Ustavni sud Ruske Federacije je u nedjelju potvrdio ukaz Vladimira Putina te je navedeno kako će o konačnoj potvrdi ovog dokumenta odlučivati Državna duma koja će danas i sutra organizovati sjednice na kojima će se potvrditi ove odluke.
Prema onome što se može iščitati iz dokumenata koje je potvrdio Ustavni sud, Rusija planira izvršiti aneksiju Hersona, Zaporožja, Donjecka i Luganska u administrativnim granicama ovih ukrajinskih regija.

“Granice tzv. Narodne Republike Donjeck određene su granicama koje su postojale na dan njenog formiranja i na dan prijema u Rusku Federaciju. Ista formulacija sadržana je u sporazumima za tzv. Narodnu Republiku Lugansk, Zaporožje i Herson”, navode ruski mediji.

Kada je riječ o određenim detaljima, Ustavni sud Ruske Federacije nove teritorije smatra primljenim u sastav Rusije od datuma potpisivanja sporazuma što je 30. septembar, a prema planu, one bi trebale zadržati sadašnja imena.

Lideri DNR-a i LNR-a će prema ruskim odlukama postati šefovi republika, a prvi ljudi Hersona i Zaporožja postat će guverneri ovih oblasti.

“Prelazni period za integraciju novih regija u ekonomski, finansijski, kreditni i pravni sistem Rusije, kao i u sistem javne vlasti određen je do 1. januara 2026. godine”, navodi RIA Novosti.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je 30. septembra u Kremlju ukaze o aneksiji četiri ukrajinske regije u sastav Ruske Federacije. Iako je aneksija nelegalna, te je nije priznala niti jedna država svijeta, Putin je izjavio kako aneksija samo predstavlja odraz volje građana koja je izražena na referendumima koji su održani krajem septembra, a koji su također bili nelegalni.

Tokom govora na kojem je proglasio i potpisao aneksiju, Putin je poslao poruku i Kijevu.

“Apelujemo na Kijev da prekine vatru i da se vrate za pregovarački stol. Mi smo spremni za stol i govorili smo često o tome. Izbor naroda četiri regije neće biti predmet diskusije. To je učinjeno i Rusija ih neće izdati. Kijev se mora prema izboru naroda odnositi sa poštovanjem. Branit ćemo to svim raspoloživim sredstvima kako bismo osigurali miran život ljudi. Izgradit ćemo ponovo porušene zgrade, stanove, sela, zgrade institucija kulture. Građane ovih regija podržat će sve republike unutar Ruske Federacije”, zaključio je Putin.

Najnovije

U Sarajevu nestao Laris Ganović

Gorska Služba Spašavanja Novi Grad Sarajevo obavijetila je javnost o nestanku Larisa Ganovića (1987. godište) na području ove općine. "U...