- Advertisement -

Rusija planira blokirati YouTube zbog političko – seksualnog skandala

Preporučujemo

Rusiju trese političko – seksualni skandal, a u glavnim ulogama su Oleg Deripaska, aluminijski magnat blizak predsjedniku Vladimiru Putinu i Sergej Prihodko, zamjenik premijera Dmitrija Medvedeva. Uz njih se još spominje izvjesna 21-godišnja Nastja Ribkova, eskort dama čija je aktivnost na društvenim mrežama zapravo pokrenula cijelu aferu.

Naime, kako prenosi Index.hr., Deripaska i Prihodko su se u ljeto 2016. godine našli na luksuznoj jahti u norveškim vodama s Ribkovom i još šest profesionalnih prostitutki ne razmišljajući o tome da se danas sve snima i objavljuje na društvenim mrežama.

Naravno, Ribkovoj se druženje toliko svidjelo da je fotografije objavila na svom Instagram profilu i izazvala pravu buru u zemlji.

Osim fotografija s krstarenja, Ribkova je objavila i zvučnu snimku na kojoj se jasno čuje razgovor Deripaske i Prihodka o odnosima Rusije i SAD-a i sankcijama koje je Washington nametnuo Moskvi. Također, čuje se i kako Deripaska ismijava Victoriu Nuland, bivšu zamjenicu američkog državnog sekretara koja je s te dužnosti otišla početkom ove godine.

Fotografije i snimke koje je Ribkova objavila stajale su na njezinom profilu sve do prošle sedmice, kada se u cijeli skandal uključio Aleksej Navaljni, vodeći ruski opozocioni političar i poznati borac protiv Putina i Medvedeva. Pronašao je sporne snimke i fotografije te na svom blogu iznio prljavi veš o Deripaski optuživši ga za korupciju i sporednu ulogu u navodnom ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Između ostalog, Nevaljni tvrdi da je Deripaska bio posrednik između Paula Manaforta, bivšeg šefa izborne kampanje Donalda Trumpa i jednog visokog dužnosnika ruske vlade za vanjsku politiku.

Kao dokaze za ove tvrdnje, Navaljni je u 25-minutnom videu pokazao fotografije koje je Ribkova zatim obrisala s Instagrama i pročitao ulomke iz njezine knjige “Kako zavesti milijardera” u kojoj je 21-godišnjakinja opisala detalje svoje navodne veze s Deripaskom kojem je u knjizi promijenila identitet u Ruslan, dok je Prihodko dobio nadimak “Tatica”.

“Tatica je siva eminencija režima. Teško da postoji neka informacija na internetu o njemu, ali još od vremena Borisa Jeljcina on radi kod predsjednika ili mijenja premijera. Jedini je kojeg predsjednik nije otpustio i u vrhu je od devedesetih, zato ga i zovu “Tatica”. Predizborni govori, vanjska politika zemlje, jaki utjecaj, sve su to njegove karakteristike”, dio je sporne knjige koju je Navaljni citirao na svom blogu.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Požar na sarajevskoj autopijaci

Danas je oko 14.30 sati na autopijaci u sarajevskom naselju Stup izbio požar, potvrđeno je za Oslobođenje iz Profesionalne...