- Advertisement -

Rusija pokreće svemirsko rudarstvo na Mjesecu

Preporučujemo

U Nacionalnom istraživačkom tehnološkom univerzitetu “MISiS” potpisan je memorandum o pokretanju svemirskog rudarstva u Rusiji koja želi da eksploatiše vodu i rude sa Mjeseca.

Stručnjaci smatraju da osvajanje svemirske sirovinske baze može povećati obim međunarodnog tržišta u sferi svemirskih radova i usluga na tri triliona dolara.

Predstavnici vodećih univerziteta, inovativnog biznisa, kao i državnih i nevladinih instituta za razvoj, donijeli su odluku da se krene u eksploataciju Mjeseca.

Na sastanku je bilo riječi o stvaranju žiroskopskog robota za rad na Mjesecu, o razvoju efikasnih metoda za eksploataciju vode iz Mjesečevog tla, kao i o neophodnosti razvoja ruskog zakonodavstva kako bi se ruskim kompanijama omogućilo da na tom Zemljinom satelitu vrše iskopavanja ruda.

Prerada sirovina neposredno na orbitama ili prirodnim kosmičkim objektima suštinski će promijeniti pristup svemirskoj tehnologiji.

Međunarodno zakonodavstvo u sferi korištenja svemirskog prostora danas zabranjuje komercijalno korištenje sirovina iz svemira.

Međutim, SAD i Luksemburg su tokom posljednje dvije godine jednostrano potpisali dokumente o svemirskoj konkurentnosti koji regulišu eksploataciju ruda na asteroidima.

Zato su sada ruski naučnici i biznismeni potpisali memorandum u čijem tekstu se govori o “neophodnosti i važnosti stvaranja potrebnih uslova u okviru naučno-tehničke politike države za razvoj eksploatacije rudnih bogatstava u svemiru”.

Savremeno naučno-praktično iskustvo ruskih univerziteta rudarsko-geološkog profila omogućava da se uspješno adaptiraju tehnologije koje se koriste u tradicionalnoj rudarskoj proizvodnji za svemirske uslove, navodi “Ruski vjesnik”, prenosi BHRT.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Avionski kolaps u svijetu: Na desetine hiljada otkazanih letova, ljudi zarobljeni na aerodromima

U poslednjih nedjelju dana avioindustrija širom svijeta našla se ponovo u nezavidnoj situaciji, što zbog rasta broja zaraženih koronom...