Rusija traži da SAD ukine sankcije Iranu

Preporučujemo

Zamjenik stalnog ruskog predstavnika u Ujedinjenim nacijama Dmitri Poljanskij pozvao je na okončanje američke politike sankcija protiv Irana, dodajući kako nije moguće tražiti od Teherana pregovore dok mu se istovremeno uvode sankcije.

Govoreći na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj međunarodnom miru i sigurnosti, Poljanskij je kazao da su nedavne napetosti u Perzijskom zalivu izmišljene i zatražio je od svih strana da pokažu suzdržanost.

On je pozvao na napore na de-eskalaciji kroz politička i diplomatska sredstva.

Poljanskij je izjavio da ultimatumi, sankcije i prijetnje trebaju biti uklonjeni.

Rusija je uvijek vjerovala da su pregovori mogući uzimajući u obzir poštovanje jednakih prava svih država, međunarodnih pravila i diplomatskog pristupa, dodao je on.

Ruski diplomata je ponovio da je uskraćivanje 80 posto iranske trgovine pod okriljem nelegalnih i jednostranih sankcija nemoguće.

– U skladu s svojom iranofobnom politikom, SAD nastoje stvoriti koaliciju u Perzijskom zalivu koja bi pojačala napetosti u regiji više nego ikada.

Brojne zemlje, među kojim su Japan, Francuska, Njemačka i Španija do sada su izrazile protivljenje mornaričkoj koaliciji.

Ranije je portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi  je opisao mogućnost “cionističkog” prisustva u Perzijskom zalivu kao flagranatnu prijetnju Iranu, navodeći da je borba protiv izraelskog vojnog prisustva iransko pravo.

Iran je izrazio protivljenje stvaranju takve koalicije i opisao je to opasnim i provokativnim potezom, dodajući da će tvorci te koalicije, skupa s njenim članicama, biti smatrani uzrokom napetosti u regiji, prenosi iranska novinska agencija Irna.

Najnovije

Zara nakon poziva na bojkot obrisala fotografije koje aludiraju na genocid u Gazi

Nakon što je španski brend Zara objavio fotografije svoje najnovije kolekcije, na sebe je navukao bijes javnosti širom svijete,...