Rusija uspješno lansirala iranski satelit, sumnja se da će ga koristiti za špijunažu

Preporučujemo

Ruska svemirska agencija Roskosmos saopćila je kako je u svemir uspješno lansiran iranski satelit za koji mnogi smatraju da bi ga Ruska Federacija mogla koristiti za špijunske aktivnosti.

Raketa Soyuz 2.1b, koja nosi satelit Khayyam poletjela je jutros s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, što je ocijenjeno kao još jedan u nizu koraka jačanja veza između Rusije i Irana.

Prošle sedmice, Washington Post je pisao o tome kako bi Rusija ovaj satelit mogla koristiti za špijunske aktivnosti i poboljšanje nadzora nad vojnim ciljevima u Ukrajini.

-Rusija planira da koristi satelit nekoliko mjeseci ili duže prije nego što bi prepustila kontrolu Iranu, navodi se.

Međutim, Iranska svemirska agencija oglasila se u nedjelju te su demantovali tvrdnje zapadnih zvaničnika.”Nijedna treća zemlja ne može imati pristup informacijama sa satelita. Iran će kontrolirati satelit od prvog dana”, saopćeno je.

Lansiranje satelita dolazi samo nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio Teheran u jednoj od svojih rijetkih posjeta inostranstvu nakon početka rata u Ukrajini.

-Tokom sastanka s Putinom, iranski zvaničnici pozvali su na dugoročnu saradnju s Rusijom, a Teheran je odbio da se pridruži međunarodnoj osudi invazije Rusije na Ukrajinu, piše The Times of Israel.

Najnovije

Kolika je kazna za uzrokovanje nesreće sa smrtnim ishodom: Evo šta kaže Krivični zakon FBiH

Učesnik u saobraćaju na putevima koji se ne pridržava prometnih propisa i time tako ugrozi javni promet da dovede...