Rusija više nego udvostručila proizvodnju vojne opreme

Preporučujemo

Rusija je povećala proizvodnju neke od svoje vojne opreme više nego desetostruko radi snabdijevanja svoje vojske u Ukrajini, …

… značajno povećavajući proizvodnju projektila, dronova, borbenih vozila i artiljerije, saopćio je u utorak najveći ruski proizvođač oružja.

Predsjednik Vladimir Putin naredio je da se poveća proizvodnja kako bi se osiguralo da Moskva ostvari ciljeve, kako je naziva, “specijalne vojne operacije” u Ukrajini uprkos tome što Zapad snabdijeva Kijev oružjem vrijednim milijarde dolara i uvodi sankcije bez presedana ruskoj ekonomiji.

Behan Ozdojev, industrijski direktor kompleksa naoružanja u Rostecu, ruskoj državnoj korporaciji koja kontrolira veći dio namjenske industrije, kazao je da je obim proizvodnje različitih vrsta naoružanja povećan između dva i deset puta.

– A za neke tipove opreme, izlaz je povećan “desecima puta”, rekao je Ozdoev. Idemo naprijed velikom brzinom, dim kulja iz svih cijevi – kazao je.

Ozdoev je dodao da je došlo do značajnog rasta proizvodnje tenkova, oklopnih vozila, raketnih bacača, artiljerije, balističkih raketa kratkog dometa Iskander, raketnog sistema zemlja-zrak srednjeg dometa Pancir i hipersonične rakete Kinžal.

Nije naveo ukupan obim proizvedenog oružja.

Rostec, koji je sankcionisan od Zapada, predvodi Sergej Čemezov, bliski Putinov saveznik. Firma kontrolira 800 ruskih civilnih i vojnih subjekata i daleko je najveći proizvođač naoružanja u Rusiji.

Američko ministarstvo finansija naziva Rostec “kamenom temeljcem ruskog vojnog, industrijskog, tehnološkog i proizvodnog sektora”, prenosi Reuters.

Najnovije

Smajić o blokadama i ucjenama u Parlamentu BiH: Korektno bi bilo da kažete da vladajuća koalicija ne postoji kako građani ne bi više bili...

Dom naroda Parlamentarne skupštine (PS) Bosne i Hercegovine (BiH) na današnjoj sjednci nije usvojio izmjene tri zakona jer su...