Ruska mornarica dobija 26 novih ratnih brodova

Preporučujemo

Ruska Mornarica će ove godine dobiti 26 novih ratnih brodova, od kojih će četiri biti naoružana novim “kalibr” raketama, rekao je danas na proslavi Dana Mornarice predsjednik Rusije Vladimir Putin.

“Dobar tempo ponovnog opremanja i nadograđe je velika zasluga ljudi u našem brodogradilišnom sektoru, rezultat je njihovog profesionalizma i odgovornosti”, poručio je Putin, prenosi TAS S.

- -

On je dodao da je ova nadogradnja ruske flote uzrokovana potrebom da se ispune zahtjevi današnjeg vremena.

“Kalibr” krstareće rakete lete na izuzetno niskim visinama i na taj način imaju veću šansu da probiju neprijateljske protivraketne sisteme.

Proslava Dana ruske Mornarice počela je danas u Sankt Peterburgu sa glavnom mornaričkom paradom koju nadgleda ruski predsjednik i vrhovni komandant oružanih snaga.

“Ruska flota koja uspješno obavlja zadatak odbrambenih potencijala naše zemlje, tako ostvarujući ključan doprinos borbi protiv međunarodnog terorizma, igra ogromnu ulogu u obezbjeđivanju strateške jednakosti”, kazao je ruski predsjednik, prenose Nezavisne.

- -

On je dodao da su “čast, hrabrost, posvećenost i odanost zakletvi bili i ostali srž izuzetnih pobjeda” pripadnika ruske mornarice.

Parada je počela na reci Nevi, a u njoj učestvuje 4.000 vojnih, oko 40 borbenih brodova, 40 borbenih aviona i helikoptera. Jutros su podignuti mostovi na Nevi kako bi ratni brodovi mogli da prođu, a posada pet brodova ukrašenih zastavama poređala se u uniformama na palubi.

Komandanti mornarice, takođe, su bili poređani u liniji na Engleskom nasipu, a svi nasipi su ukrašeni zastavama svetog Andreja. Putin se u pratnji ministra odbrane Sergeja Šojgua i glavnog komandanta ruske mornarice Vladimira Koroljeva ukrcao na predsjednički brod koji je krenuo Nevom od Petropavlovske tvrđave gdje je Putin pozdravio posade mornaričkih brodova.

Oficiri ruske mornarice pozdravili su predsjednika uzvicima “Ura, ura, ura”, a nakon toga je njegov brod pristao kod engleskog nasipa.

On je istakao da je ruska flota više od 300 godina branila status Rusije kao pomorske sile sposobne da sa odlučnošću zaštiti svoje nacionalne interese.

Podsjetio je na snagu “svetog mornaričkog bratstva”.

“Opravdano smo ponosni na našu mornaricu, na njen najviši nivo borbene spremnosti, strateške, taktičke i operativne sposobnosti, snagu i ljepotu naše ruske flote”, kazao je Putin.

Najnovije

Modriča: U požaru u zdravstvenoj ustanovi stradala jedna osoba

Jedna osoba poginula je u požaru koji se tokom noći desio u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Modriči. Kako je...