Ruska osveta: Personom non grata proglašena šefica kabineta hrvatske ministrice

Preporučujemo

Hrvatski ambasador Tonči Staničić bio je danas pozvan u rusko Ministarstvo vanjskih poslova u grupi sa ambasadorima Češke, Belgije, Latvije, Litve, Makedonije, Švedske i Australije.

Jutarnji list je od izvora ruske novinske agencije Sputnik saznao da niko od hrvatskih diplomata u Moskvi neće biti protjeran već je za personu non grata proglašena Rina Eterović Goreta, šefica kabineta ministrice vanjskih i europskih poslova.

- -

Ona, dakle, ne smije putovati u Rusiju u službenom statusu. Tokom poslijepodneva ovu je vijest službeno potvrdilo hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

“Hrvatskom ambasadoru u Moskvi Tončiju Staničiću priopćena je odluka Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije o uskraćivanju gostoprimstva jednom hrvatskom diplomatu, bivšem djelatniku hrvatske ambasade u Moskvi”, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Dosad su protjerani diplomati iz sljedećih zemalja:

Italija – 2

- -

Finska -1

Poljska – 4

Litva – 3

Nizozemska 2

Latvija 1

Švedska – 1

Estonija – 1 vojni attache

Češka 3

Najnovije

Vladimir Orlić zvanično izabran za direktora BIA

Vlada Srbije je danas donijela rješenja o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije. Saglasnost za njegovo imenovanje dao...