Ruska vojna intervencija na Zapadnom Balkanu, spin koji odgovara Dodiku ili realnost

preporučujemo

Nakon zadnje posjete predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu u Moskvi po raznim portalima pojavili su se naslovi koji govore o tome da postoji određena analiza koja je dostavljena diplomatskim krugovima u regionu u kojoj se kaže da bi u slučaju da RS ili Srbija budu eventualno napadnuti, Ruska Federacija trenutno vojno djelovala sa pozicije zaštite i Srbije i RS kao svojih posljednjih uticajnih zona na Balkanu s obzirom na ulazak Crne Gore u NATO.

U analizi stoji da su čak u Kremlju napravljeni i konkretni vojni planovi kada su u pitanju intervencije na Kosovu, RS-u i samoj Srbiji. S obzirom na stvarne izvještaje o stanju na Zapadnom Balkanu koje su uradili najjači think-thankovi američke administracije u kojima su analizirani svi mogući scenariji od jačanja kapaciteta postojećih država u regionu do mirne disolucije Srbije, BiH, Makedonije po etničkim osnovama, a sve s ciljem povećanja angažmana SAD-a na području Zapadnog Balkana u 2019.godini pitali smo stručnjaka za sigurnost Nedžada Ahatovića za mišljenje o tome da li je zaista tolika spremnost Ruske Federacije da izvrši vojnu intervenciju na Balkanu ili se radi o spinu koji odgovara Dodiku i otpočinjanju predizborne kampanje SNSD-a.

-Da li se radi o spinu ili ne s obzirom na geopolitičke poteze koje je Ruska Federacija de facto povlačila u Ukrajini 2014. i u Siriji 2015., ali upotreba sile od strane Rusije na Zapadnom Balkanu apsolutno nije isključena. Eventualna ruska vojna intervencija na Balkanu zavisi samo od zauzetosti zapadnih sila nekim drugim žarištem, jer to u čisto vojnom smislu postavlja stvari u poziciju da bi ruska vojna intervencija izazvala strategijsko iznenađenje, što onda ne ostavlja puno prostora NATO-u da djeluje.

Najavljeno povećanje vojnog i političkog prisustva SAD-a, u regionu, naročito u Bosni i Hercegovini u suštini predstavlja prevenciju od takve vrste političkog i vojnog avanturizma kojem je Putin i te kako sklon, posebno ako se na taj način Rusija jače etablira kao vojna sila i protuteža američkom globalnom uticaju u svijetu.

O našim dobro poznatim političkim iredentistima i stravstvenim separatistima Dodiku i Čoviću i njihovom avanturizmu ne treba puno trošiti riječi. Njima bi eventualna radikalizacija sigurnosnih prilika u BiH odlično poslužila za realizaciju projekata otcjepljenja entiteta RS i tzv. HRHB i pripajanje maticama tačno onako kako su to Boban i Karadžić dogovorili u Gratzu 1993.godine. Stoga ne čudi što je Vijeće za vanjske poslove SAD-a (Council of Foreign Relations), američka vodeća nevladina organizacija u području vanjske politike (članica je čak i Angelina Jolie), think – tank koji neupitno oblikuje vanjskopolitičke strategije svih američkih administracija još od 1921.g., u svojoj je procjeni potencijalnih prijetnji za SAD, Balkan smjestio na „respektabilno“ treće mjesto, odmah nakon Sjeverne Koreje i radikalnog džihada, pojasnio je Ahatović.

(E.L.)

Najnovije

DIJELE ISTOG NEPRIJATELJA: Komšić, Osmani i Đukanović se sastali u New Yorku

Povodom Generalne skupštine UN-a u New Yorku ovih dana borave lideri zemalja iz cijelog svijeta. Kao što je poznato,...