Ruska vojska pritišće Bahmut sa svih strana, Ukrajinci više ne mogu zaštititi Zaporožje

Preporučujemo

Ruske snage postigle su određeni uspjeh u gradu Bahmutu na istočnoj liniji fronta, rekli su ukrajinski vojni dužnosnici u srijedu navečer, dodajući da se njihovi borci još uvijek drže u borbi koja traje nekoliko mjeseci.

U južnoj Ukrajini, šef Ujedinjenih naroda za nuklearni nadzor rekao je da je došlo do značajnog povećanja broja vojnika u regiji elektrane Zaporožje koju su okupirali Rusi i da se ona više ne može zaštititi.

Rudarski grad Bahmut i okolni gradovi u istočnoj industrijskoj regiji Donjeck bili su žarište napada tokom većeg dijela 13-mjesečne invazije Rusije na susjednu Ukrajinu. Nijedna strana nema punu kontrolu i obje su pretrpjele velike gubitke.

“Neprijateljske snage imale su određeni stepen uspjeha u svojim akcijama usmjerenim na napad na grad Bahmut”, rekao je Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga u redovnom noćnom izvještaju.

“Naši branitelji drže grad i odbijaju brojne napade neprijatelja”, dodaju.

Prosječan broj dnevnih ruskih napada na prvoj liniji fronta pao je za četiri uzastopne sedmice na 69 u proteklih sedam dana sa 124 u sedmici od 1. do 7. marta. U srijedu je prijavljeno 57 napada.

Ruski dužnosnici kažu da njihove snage još uvijek osvajaju teren u borbama ulicu po ulicu unutar Bahmuta.

Najnovije

Refik Lendo: Pogibija Azre Spahić je posljednji alarm. Moramo bolje zaštititi živote građana

Stravična saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradala mlada doktorica Azra Spahić i u kojoj su još dvije osobe...