Ruski ambasador: Uništit ćemo svaki američki projektil ispaljen na Siriju

Preporučujemo

Ruski ambasador u Libanonu rekao je da će svaki američki projektil ispaljen na Siriju biti srušen, a lansirno mjesto ciljano, a taj bi korak mogao biti okidač velikog širenja sirijskoga rata.

Ambasador Aleksander Zasipkin je u komentarima objavljenima u utorak navečer rekao da su se njegove riječi odnosile na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruskoga zapovjednika oružanih snaga.

- -

Ruska vojska rekla je 13. marta da će odgovoriti na svaki američki napad na Siriju, ciljati svaki projektil i lansirno mjesto odakle se izvodi napad. Rusija je najjači saveznik Bašara al-Asada. SAD i njegovi saveznici razmatraju hoće li napasti Siriju zbog navodnog kemijskog napada u pobunjeničkoj Dumi pored Damaska u subotu za koji su doktorske organizacije rekle da je usmrtio desetke ljudi.

“Napadne li SAD, tad će … projektili biti srušeni, kao i mjesto odakle su ispaljeni”, rekao je Zasipkin za Hezbolahovu televiziju Al-Manar, prenosi index.hr.

Također je rekao da sukob treba biti isključen i “zato smo spremni održati pregovore”.

Rusija i SAD uzajamno su blokirali pokušaje da se pokrene međunarodna istraga o hemijskom napadu u Siriji. Američki predsjednik Donald Trump otkazao je planirani put u Latinsku Ameriku ove sedmice kako bi se umjesto toga fokusirao na incident u Siriji, rekla je Bijela kuća.

- -

Trump je u ponedjeljak upozorio da će nakon što se ustanoviti odgovornost za napad u Siriji slijediti brz i silovit odgovor.

Najnovije

Turci bijesni na svog selektora zbog videa sa treninga reprezentacije

Fudbalski savez Turske bio je prinuđen da izda saopštenje, poslije bure koja se podigla u javnosti zbog snimaka sa...