Ruski “antonovi” stižu u Srbiju

Preporučujemo

Dva transportna aviona An-26 dolaze u Srbiju u okviru paketa vojno tehničkog sporazuma šefova država Ruske Federacije i Republike Srbije, potvrdio je za Sputnjik ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je tokom obilaska radova na aerodromu „Batajnica“ na remontu i modernizaciji aviona MiG-29, koji su stigli iz Rusije, i prijema školskih aviona tipa „Lasta“ koji su uvedeni u upotrebu RV i PVO, potvrdio ranije pisanje Sputnjika o dolasku ruskih transportera u okviru tzv. „ruskog paketa“ u kome su pored remontovanih “migova” i tenkovi T-72 i oklopna vozila BRDM-2M ali i dva transportna aviona srednje nosivosti An-26.

- -

“Sve što je dogovoreno između dva vrhovna komadanta ispoštovano je u dan, i veoma sam zadovoljan zbog toga, tako će biti i sa ovim dijelom sporazuma i bit ćete veoma brzo obavješteni. Posebno me raduje prijem šest novih vazduhoplova tipa ’Lasta‘ u naoružanje naše vojske. Riječ je o školskim avionima koji su produkt naše pameti od projektovanja do izrade”, rekao je ministar Vulin.

Na pitanje o remontu sofisticiranih dijelova aviona MiG-29 koji su u hangarima batajničkog aerodroma, ministar odbrane je potvrdio da se taj proces odvija prema planu u Rusiji i da će svi radovi biti privedini kraju kako je planirano, prenose Nezavisne novine.

“Ovo je veliki dan za naše zrakoplovstvo i oružane snage i svakog građanina naše zemlje jer se vidi koliko napredujemo i da smo sve sigurniji i zaštićeniji. Do kraja godine svi avioni će biti operatvni i podignuti na nivo generacije 4+”, naglasio je Aleksandar Vulin.

Na pitanje kako ocjenjuje avijaciju kada se zaokruži cijeli proces, ministar je kratko odgovorio:

- -

“Naše vazuduhoplovstvo je spaseno”.

Najnovije

Horde zla parolom prozvale policiju zbog zabrane navijačima Borca

Navijači Sarajeva Horde zla tokom drugog poluvremena utakmice na Koševu, gdje gostuje Borac, istakli su kratku parolu. "Najlakše zabranit'...", pisalo...