Ruski avion udario u američki izviđački dron koji je morao biti oboren

Preporučujemo

Dva ruska aviona Su-27 izvela su nesigurno i neprofesionalno presretanje bespilotne letjelice MQ-9 za obavještajne, nadzorne i izviđačke službe američkog ratnog zrakoplovstva koja je danas djelovala unutar međunarodnog zračnog prostora iznad Crnog mora, saopćeno je iz evropske komande američke vojske.

“Oko 7:03 ujutro, jedan od ruskih aviona Su-27 udario je u propeler MQ-9, zbog čega su američke snage morale srušiti MQ-9 u međunarodnim vodama. Nekoliko puta prije sudara, Su-27 su izlili gorivo i letjeli ispred MQ-9 na bezobziran, ekološki neispravan i neprofesionalan način. Ovaj incident pokazuje nedostatak kompetencije, osim što je nesiguran i neprofesionalan”, navodi se u saopćenju.

Kako se dodaje, MQ-9 izvodio je rutinske operacije u međunarodnom zračnom prostoru kada ga je presreo i udario ruski avion0, što je rezultiralo padom i potpunim gubitkom MQ-9, rekao je general američkih zračnih snaga James B. Hecker, zapovjednik Zračnih snaga SAD-a u Evropi i Afrike.

Zapravo, dodao je, ovaj nesiguran i neprofesionalan čin Rusa zamalo je uzrokovao pad oba aviona.

“Američki i saveznički avioni nastavit će djelovati u međunarodnom zračnom prostoru i pozivamo Ruse da se ponašaju profesionalno i sigurno”, dodao je Hecker.

Najnovije

Refik Lendo: Pogibija Azre Spahić je posljednji alarm. Moramo bolje zaštititi živote građana

Stravična saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradala mlada doktorica Azra Spahić i u kojoj su još dvije osobe...