Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Preporučujemo

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije okrivio Zapad.

U intervjuu za beogradsku Politiku Nebenzja se osvrnuo na niz tema, uključujući i najavljenu raspravu o rezoluciji o Srebrenici koja će se na Generalnoj skupštini UN-a naći 2. maja.

- -

“Lobiranje za rezoluciju Generalne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici je još jedan primjer pokušaja Zapada da iskoristi tešku prošlost i osjećaje bosanskih muslimana i da kroz to izvrši pritisak i pokori Srbe iz Bosne i Hercegovine, a uz njih i sve ostale.

Zapad ovo pitanje ne smatra stvarima historije i aktivno ga promoviše. Razumijemo složenost perioda sukoba u BiH, zbog čega ovu inicijativu smatramo destruktivnom, sposobnom da izazove eksploziju na Balkanu. Radimo s drugim delegacijama kako bismo objasnili situaciju i prenijeli našu zabrinutost”, rekao je Nebenzja.

Posebno je kritikovao poziciju Njemačka koja je jedna od zemalja kosponzora rezolucije.

“Njemačka je historijski pokušavala da igra posebnu ulogu na Balkanu. Iz nekog razloga vjeruje da to zaslužuje više od drugih. Primjer za to je djelatnost visokog predstavnika u BiH Nijemca Christiana Schmidta.

- -

On sprovodi njemačke interese u zemlji. Kosponzoriranje Nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici, kao i aktivna uloga Berlina u njegovom promovisanju, ukazuje na namjeru Njemačke da se učvrsti u Europi kao samostalni centar moći. Stoga je odlučila da igra na ‘balkansku kartu’.

Primjer Njemačke nam pokazuje da se, kada je riječ o koristoljubivim interesima, mogu primjenjivati bilo koje metode – pa i one nemoralne, kao što je zloupotreba historijske drame naroda BiH”, poručuje ruski predstavnik u UN-u, piše Politika.

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...