Ruski poduzetnik tužio WHO jer su novi soj korone nazvali omikron: Uništavaju mi biznis

preporučujemo

Poduzetnik iz Sibira podnio je tužbu protiv ruskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije zbog toga što je ova organizacija nedavno otkriveni soj koronavirusa nazvala omikron, što je naziv njegove kompanije.

Izvršni direktor mreže oftalmoloških klinika Omicron, Aleksandar Padar podnio je tužbu moskovskom arbitražnom sudu 30. novembra, no lokalni mediji izvijestili su o pritužbama poduzetnika u petak.

Vlasnik firme insistira da se upotrebu riječi “omikron” za označavanje novog soja koronavirusa, kao i bilo koje druge infekcije, treba staviti izbjeći.

“Naše ime je registrirani zaštitni znak, prvenstveno u području medicine i zdravstva, budući da je to naša osnovna usluga”, objasnio je Padar.

Napomenuo je da “povezanost s nekim sojem koronavirusa šteti ugledu firme”.

“Razmislite, ako neko umre od ‘omikrona’ – vaš rođak ili prijatelj, malo je vjerojatno da ćete ići u kliniku s istim imenom”, rekao je.

Padar je rekao da je uložio veliku količinu novca u oglašavanje svojih klinika. Sada, zbog nove varijante, rezultati pretraživanja varijante omikron zamijenili su njegovu kliniku, a on kaže da su za njega neizbježni enormni finansijski gubici.

Varijante koronavirusa do sada su nazivane po slovima grčke abecede zbog geografske i političke neutralnosti.

 

Najnovije

SAD mobilizirale 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države mobilizirale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane...