Ruski špijunski brod uočen na američkoj obali

Preporučujemo

Ruski špijunski brod ” Viktor Lpijunseonov” uočen je 100 milja južno od Wilmingtona, u Sjevernoj Carolini u međunarodnim vodama, kako tvrdi američki vojni zvaničnik, samo dan kasnije nego što je plovilo uočeno kako napušta luku Španije.

“Opremljen sa nizom visokotehnoloških špijunskih uređaja i da presreće komunikacijske signale, brod je viđen prošle sedmice na Karibima”, rekao je za CNN ovaj zvaničnik.

- -

Još uvijek je nejasno gdje se brod zaputio, ali su zvaničnici rekli kako je, do sada, obično putovao uz duž Cape Canaveral, King’s Bay, Norfolk i New Londona.

Sve ove lokacije su dom za američke pomorske instalacije.

Drugi zvaničnik je za CNN izjavio da, prema dosadašnjih uzorcima, broj je vjerovatno na šestomjesečnom putovanju Istočnom obalom gdje obavlja obavještajne poslove. Ruski brod rutinski obavlja ovu misiju.

U martu prošle godine, broj je uočen oko 20 milja sjeverno od američke mornarske podmornice Base Kings Bay u blizini obale Floride.

- -

(Ines Sandžaktarević)

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...