Rusko ministarstvo odbrane: Naš avion oborio je sirijski protivvazdušni sistem S-200

Preporučujemo

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je sirijski protuvazdušni sistem S-200 srušio ruski vojni avion, a da je za taj nesretni slučaj uzrokovan izraelskim zračnim napadima u Siriji, javlja Anadolija.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je kasno sinoć iznad Sredozemnog mora s radara nestao ruski avion Il-20 sa 15 vojnika.

- -

Ministarstvo odbrane je potom saopćilo daje avion srušen dejstvom sirijskog protuvazdušnog sistema S-200, koji je inače, ruske proizvodnje.

Glasnogovornik Ministarstva Igor Konashenkov izjavio je danas da su sirijske odbrambene snage gađale izraelski avion F-16 koji su u tim trenucima izvodili napade na mete u sirijskoj Latakiji u kojoj se nalazi i ruska vojna baza Khimeimim ka kojoj je srušeni ruski avion i letio.

Konashenkov tvrdi da su izraelski piloti iskoristili ruski avion kao zaklon i tako ga učinili metom projektila S-200.

“Skrivajući se iza našeg aviona, izraelski piloti su ga postavili kao metu sirijske vazdušne odbrane“, pojasnio je Konashenkov.

- -

On je također, kazao da je Izrael obavijestio Rusiju o intervenciji u Siriji svega minut prije njenog početka i da tako nije ostavio vremena za sklanjanje ruskog aviona na sigurno.

“Posljedica izraelskih akcija je pogibija 15 ruskih vojnika. Te akcije smatramo neprijateljskim činom. To nije u skladu s rusko-izraelskim partnerstvom i zadržavamo pravo da adekvatno odgovorimo“, kazao je Konashenkov.

S druge strane, glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Emmanuel Nahshon odbio je za Anadoliju komentirati slučaj.

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...