Rusko ministarstvo odbrane: Naš avion oborio je sirijski protivvazdušni sistem S-200

Preporučujemo

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je sirijski protuvazdušni sistem S-200 srušio ruski vojni avion, a da je za taj nesretni slučaj uzrokovan izraelskim zračnim napadima u Siriji, javlja Anadolija.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je kasno sinoć iznad Sredozemnog mora s radara nestao ruski avion Il-20 sa 15 vojnika.

Ministarstvo odbrane je potom saopćilo daje avion srušen dejstvom sirijskog protuvazdušnog sistema S-200, koji je inače, ruske proizvodnje.

Glasnogovornik Ministarstva Igor Konashenkov izjavio je danas da su sirijske odbrambene snage gađale izraelski avion F-16 koji su u tim trenucima izvodili napade na mete u sirijskoj Latakiji u kojoj se nalazi i ruska vojna baza Khimeimim ka kojoj je srušeni ruski avion i letio.

Konashenkov tvrdi da su izraelski piloti iskoristili ruski avion kao zaklon i tako ga učinili metom projektila S-200.

“Skrivajući se iza našeg aviona, izraelski piloti su ga postavili kao metu sirijske vazdušne odbrane“, pojasnio je Konashenkov.

On je također, kazao da je Izrael obavijestio Rusiju o intervenciji u Siriji svega minut prije njenog početka i da tako nije ostavio vremena za sklanjanje ruskog aviona na sigurno.

“Posljedica izraelskih akcija je pogibija 15 ruskih vojnika. Te akcije smatramo neprijateljskim činom. To nije u skladu s rusko-izraelskim partnerstvom i zadržavamo pravo da adekvatno odgovorimo“, kazao je Konashenkov.

S druge strane, glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Emmanuel Nahshon odbio je za Anadoliju komentirati slučaj.

Najnovije

Za potrebe izbora 80 mještana sela Čengić “oslijepilo” preko noći kako bi imali vodiče za glasanje

U selu Čengić kod Bijeljine, zabilježena je jedna zanimljivost. U tom selu zbog izbora čak je 80 ljudi slijepih i...