S Kube evakuirani turisti, očekuju se udari uragana opasni po život

Preporučujemo

Tropska oluja Ian približavala se sinoć zapadnoj Kubi zbog čega je vlada evakuirala turiste očekujući po život opasne udare jer bi se tropska oluja danas mogla pretvoriti u uragan, objavio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

Tropska oluja Ian jučer se polako počela kretati sjeverozapadno prema Kubi uz vjetrove brzine 96 kilometara na sat, prema NHC-u. Kuba je jučer evakuirala turiste s jugozapadne obale Otoka mladosti (Isla de la Juventud), kao i radnike iz obližnjeg Cayo Larga, jednog od najpoznatijih turističkih odredišta u zemlji, objavili su državni mediji.

Luke širom zapadne polovine Kube zatvorene su već u petak navečer, dok su se ribari vratili u luku uoči nadolazeće oluje uz koju se očekuju obilne padaline. Kubanski dužnosnici pratili su oluju koja se kretala istočnije nego što su ranija predviđanja sugerirala, zbog čega je bliže glavnom gradu Havani.

NHC je saopćio kako se očekuje da će se Ian razviti u veliki uragan u istočnom Meksičkom zaljevu do sredine sedmice, ali je primijetio da su “nesigurnosti u prognozi kretanja i intenziteta i dalje veće nego inače”.

Sinoć je tropska oluja Ian bila 695 kilometara udaljena od Cabo San Antonija, najzapadnije tačke Kube. Centar je saopćio da su upozorenja na uragan izdana za kubanske pokrajine Isla de Juventud, Pinar del Rio i Artemisa.

– Olujni udari i vjetrovi uraganske snage opasni po život očekuju se u dijelovima zapadne Kube kasno u ponedjeljak – objavio je NHC.

Do sredine sedmice očekuju se poplave na Floridi
Također se predviđa da će oluja Ian ponegdje proizvesti obilne padaline, bujice i moguća klizišta. Do sredine sedmice oluja bi mogla izazvati poplave širom Floride, dodaje NHC. Dužnosnici savezne države Florida upozorili su stanovnike da se pripreme za oluju zalihama hrane, vode, goriva, baterija i lijekova.

Guverner Ron Desantis (DeSantis) proglasio je vanredno stanje u svih 67 okruga Floride.

– Put toga (oluje) još je neizvjestan – rekao je na konferenciji za novinare.

Najnovije

Oprezno danas! Meteorolozi izdali narandžasto upozorenje – pročitajte i prognozu do srijede

Meteorolozi su za danas izdali 'narandžasto upozorenje'zbog obilnih padavina koje se očekuju u BiH. Kako navode, obilnije padavine očekuju se...