Sačuvati istinu o agresiji i stradanju bosanskih patriota

Preporučujemo

Bošnjačka zajednica kulture i Preporod i Udruženje za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu organizirali okrugli stol pod nazivom “Agresija na istinu o odbrani Republike Bosne i Hercegovine”

Smatrajući da je nužno govoriti o istini obrane države Bosne i Hercegovine i destruktivnim ciljevima hegemonijskih i antibosanskih politika koje ni danas ne prestaju djelovati u našem javnom prostoru s tendencijom izjednačavanja branilaca i agresora, kako je navedeno, Bošnjačka zajednica kulture Preporod i Udruženje za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu danas su u Gazi Husrev-begovoj biblioteci organizirali okrugli stol pod nazivom “Agresija na istinu o odbrani Republike Bosne i Hercegovine”.

- -

Zahvaljujući se organizatoru što je prepoznao zabrinjavajući trend i opasne namjere relativiziranja istine, izjednačavanja sukobljenih strana, stigmatizacije branilaca, odnosno, kako i sam naziv okupljanja i okruglog stola kaže – nove agresije, ovaj put usmjerene na istinu o odbrani Republike Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazati će i da se radi o “veoma važnoj temi, o opasnom fenomenu – moramo ga prepoznati, ocrtati njegovu fizionomiju, definisati urotu koja prijeti da nagrize najvrjedniji kapital kojim raspolažemo, a to je istina o agresiji i stradanju bosanskih patriota, o nevjerovatnom otporu koji su pružili brutalnom i nesrazmjerno jačem napadaču. I o čistoći te borbe”, naglasivši da su branitelji BiH “sačuvali jedinstvo zemlje, ali ne samo to – sačuvali su i obraz, čast i dostojanstvo bosanskog čovjeka.”

Kažu da u ratu prvo nastrada istina, kazao je Izetbegović, dodajući da “propaganda prvo ukloni taj štit, satanizira i oblati drugu stranu, opravda razloge za napade i zločine. Dakle, odraniti istinu o našoj borbi, ne dopustiti da se ta brana ukloni, sačuvati je u našem slučaju znači odbraniti Bosnu i Hercegovinu od novih sukoba, sačuvati postignuti napredak i omogućiti joj dalju stabilizaciju i nove reformske i integracijske iskorake.”

“Napadnuta je istina o agresiji na BiH koja se desila prije četvrt vijeka, ali i istina o današnjem stanju i odnosima u zemlji i naciji. To je i logično, jer radi se o istom napadu, koji dolazi iz istih centara, ima iste ciljeve i inspiriše se istim nacionalističkim ideolgijama. Ono što se mijenja i prilagođava su metodi, taktike, akteri, intenzitet”, kazao je, između ostalog, u svom movodnom obraćanju član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Prof. dr. Senadin Lavić, predsjednik BZK Preporod, prije no što je počeo s izlaganjem u kojemu je govorio o dominantnim narativima antibosanstva o Bosni i Hercegovini, istaknuo je da su danas odlučili napraviti jedan okrugli stol s ciljem da “kažemo da ćemo braniti u miru istinu o onome što se dešavalo od ’92 do ’95. godine”, piše Oslobođenje.

Najnovije

Društvenim mrežama šire se “ratne fotografije” Štukana i Đure: Ovo su scene iz filmova

Poznati bh. glumac i književnik Feđa Štukan priveden je nedjelju na aerodromu "Nikola Tesla" zbog optužbi da predstavlja "bezbjednosnu...