SAD: Asadove snage ponovo koriste hemijsko oružje, odgovor će biti brz

Preporučujemo

Sjedinjene Države imaju naznake da snage sirijske vlade možda koristi hemijsko oružje, uključujući navodni napad hlorom u nedjelju na sjeverozapadu Sirije, saopćio je State Department u utorak upozoravajući kako će Washington i njegovi saveznici reagirati “brzo i na odgovarajući način” ako se to dokaže.

“Nažalost, i dalje vidimo znakove da Asadov režim možda obnavlja upotrebu hemijskog oružja, uključujući navodni napad hlorom na sjeverozapadu Sirije ujutro 19. maja”, izjavila je glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus.

- -

“Još uvijek prikupljamo informacije o ovom incidentu, ali ponavljamo naše upozorenje da će, ako Asadov režim koristi hemijsko oružje, Sjedinjene Države i naši saveznici reagirati brzo i prikladno”, rekla je.

Ortagus je dodala kako je navodni napad bio dio nasilne kampanje snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Asada koje su prekršile prekid vatre koji je zaštitio nekoliko miliona civila na području šireg Idliba.

“Sjedinjene Američke Države ponavljaju svoje upozorenje, koje je predsjednik Trump prvi put objavio u septembru 2018. godine, da bi napad na zonu razgraničenja Idliba bio bezobzirna eskalacija koja prijeti destabilizacijom regije”, rekla je Orgatus, prenosi Reuters.

Američki avioni dvaput su bombardirali Siriju zbog Asadove navodne upotrebe hemijskog oružja, u aprilu 2017. i aprilu 2018. godine. U septembru je  visoki američki dužnosnik izjavio  da postoje dokazi da hemijsko oružje pripremaju sirijske vladine snage u Idlibu, posljednjem velikom uporištu  pobunjenika u Siriji.

- -

“Asadov režim ne smije ponoviti upotrebu hemijskog oružja u Siriji. Ne bi smjelo biti sumnje u našu odlučnost da djelujemo snažno i brzo ako Asadov režim ponovno upotrijebi ovo oružje”, rekao je Robertson, “, navodi u saopćenju komandant Pentagona Sean Robertson, prenosi Fena.

 

Najnovije

Modriča: U požaru u zdravstvenoj ustanovi stradala jedna osoba

Jedna osoba poginula je u požaru koji se tokom noći desio u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Modriči. Kako je...