SAD: EU da podržava Ukrajinu s 1.5 milijardi dolara mjesečno

Preporučujemo

Sjedinjene Države su izradile dugoročni plan civilnog finansiranja Ukrajine – ne za vojnu potrošnju, već za infrastrukturu, zdravstvo i obrazovanje – za svoje saveznike, izvijestila je novinska kuća “Bloomberg”.

Prema planu, SAD izdvaja 1.5 milijardi dolara mjesečne pomoći, ali takođe traži isti nivo podrške od svojih evropskih saveznika.

Dodali su da Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da će Ukrajini trebati 5 milijardi dolara mjesečno za obavljanje osnovnih državnih funkcija i održavanje privrede.

U međuvremenu, u septembru je ukrajinski proračun imao samo 2 milijarde dolara prihoda od pomoći u septembru, što je pad od 4.7 milijardi dolara u augustu, prema ukrajinskom ministru finansija, Segeyu Marchenku.

Bloombergovi vladini izvori izvještavaju da Bidenova administracija snažno lobira za Evropsku uniju da bude čvršća u svojim obavezama nakon što je otkriveno da su stvarne isplate EU-a milijarde evra manje od obećanih iznosa.

Evropska unija je tokom ljeta najavila paket podrške od 9 milijardi eura za Ukrajinu, od čega je zapravo isplaćena samo 1 milijarda eura – 5 milijardi je u procesu isplate, dok se o 3 milijarde još raspravlja.

Najnovije

Efendić uoči potpisivanja sporazuma Osmorke i HDZ-a: Fokus politike prebaciti na ekonomiju

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendic za Klix.ba da je važno da se rezultati izbora implementiraju, za razliku od...