SAD i Južna Koreja počele zajedničke vojne vježbe

Preporučujemo

Zajedničke vojne vježbe u kojima sudjeluju američke i južnokorejske snage počele su u nedjelju u Južnoj Koreji u trenutku kojeg obilježava smanjenje napetosti na podijeljenom Korejskom poluotoku, objavili su lokalni mediji.

Gotovo 300.000 južnokorejskih vojnika sudjeluje zajedno sa 11.500 američkih vojnika u vježbama koje će trajati četiri sedmice, objavila je južnokorejska agencija Yonhap.

- -

Zajedničke vježbe obično su do sada počinjale krajem februara ili početkom marta, ali je njihov početak ove godine odgođen zbog održavanja Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji, u Pyeongchangu, navodi agencija.

Trajanje vježbi također je skraćeno pa će, umjesto dva mjeseca, ove godine trajati mjesec dana.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae In trebao bi se 27. aprila sastati na zajedničkom samitu sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom u pograničnom području između dviju zemalja.

Američki predsjednik Donald Trump trebao bi se također sastati sa sjevernokorejskim čelnikom, kako se predviđa prije kraja maja, no za sada se ne zna tačan datum niti mjesto susreta.

- -

Sjevernokorejski čelnik obvezao se je da uoči ovih susreta neće poduzimati nikakva nova testiranja nuklearnih projektila.

Tokom prošlosedmičnog susreta s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u Pekingu on je izrazio spremnost da razgovara o mogućoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

Put u Kinu bio je prvi Kimov poznati put u inostranstvo otkako je umro njegov otac Kim Jong Il 2011. godine.

Izvor: Al Jazeera

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...