SAD i Kina najveći trgovinski partneri Europske unije

Preporučujemo

SAD i Kina potvrdili su u 2017. godini poziciju najvećih trgovinskih partnera Europske unije, a slijede Švicarska i Rusija, pokazali su najnoviji podaci europskog statističkog ureda.

Na SAD je u 2017. otpadalo 16,9 posto ukupne robne razmjene Europske unije sa svijetom, odnosno 631 milijarda eura.

- -

Kineski je udio iznosio 15,3 posto, odnosno 573 milijarde eura.

U Eurostatu pritom primjećuju različite trendove, napominjući da je nakon gotovo značajnog i kontinuiranog pada do 2011. godine, udio SAD-a u ukupnoj robnoj razmjeni sa svijetom nakon toga porastao na gotovo 18 posto u 2015. i 2016. godine, da bi potom prošle godine ponovo blago pao.

Udio Kine gotovo je utrostručen od 2000. godine, ističu u europskom statističkom uredu.

Treće mjesto je prošle godine zauzela Švicarska s udjelom u ukupnoj razmjeni s EU-om od sedam posto, u vrijednosti 261 milijardu eura.

- -

Slijedi Rusija s udjelom od 6,2 posto i 231 milijardu eura. Ruski se udio u razmjeni EU-a smanjio od 2012. godine kada je iznosio gotovo 10 posto na oko šest posto u 2016., navode u Eurostatu.

Peto mjesto pripalo je Turskoj, a šesto Japanu, pokazuju podaci.

Među pojedinim kategorijama proizvoda u razmjeni EU-a dominiraju strojevi i prometna oprema, napominju u europskom statističkom uredu.

Njemačka glavno izvozno odredište Gotovo sve zemlje EU-a najviše su u prošloj godini izvozile robu u druge članice EU-a, pri čemu je 17 njih više od četvrtine izvoza plasiralo u jednu zemlju partnera.

U slučaju Češke, Austrije, Mađarske, Poljske i Luksemburga to je izvozno odredište bila Njemačka.

Njemačka je, uz Irsku i Veliku Britaniju, najviše izvozila u SAD.

U široj je skupini i Kipar s Libijom kao glavnim odredištem za izvoz i Litva čiji je glavni partner za izvoz bila Rusija.

Hrvatskoj je glavno odredište bila Italija s udjelom u ukupnom robnom izvozu od nekih 15 posto. Slijede Njemačka i Slovenija s po desetak posto, pokazuje izvješće Eurostata.

U robnoj razmjeni sa zemljama izvan EU-a tri su glavne destinacije izvoza bile Sjedinjene Države (20 posto ukupnog robnog izvoza EU-a), Kina (11 posto) i Švicarska (osam posto).

Iz Njemačke se najviše i uvozilo Velika većina zemalja EU-a najviše je robe također uvozila iz drugih članica Unije, prenosi bljesak-info.

Najnovije

Maloljetnik koji se sinoć utopio u Jablaničkom jezeru je državljanin Saudijske Arabije, bio s porodicom na odmoru

Maloljetnik, koji se jučer utopio na Jablaničkom jezeru, državljanin je Saudijske Arabije, potvrđeno je za Klix.ba iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog...