SAD ne prihvataju zahtjev WHO: Amerika će svojim građanima davati i treću dozu vakcine

preporučujemo

Administracija Joea Bidena, predsjednika SAD-a, vjeruje da može dijeliti dodatne treće doze ako ih preporuče domaće zdravstvene vlasti, dok nastavljaju napore u distribuciji vakcina po cijelom svijetu.

Generalni direktor WHO-a Tedros Ghebreyesus danas pozvao je na obustavu vakcinacije trećom dozom vakcina bar do kraja septembra, radi jačanja globalne jednakosti i omogućavanja vakcinacije najmanje 10 posto stanovnika u svakoj zemlji.

Sjedinjene Američke Države odbacile su poziv Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za uvođenjem moratorijuma na davanja trećih doza vakcina portiv koronavirusa navodeći da je u pitanju “lažni izbor”, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalni direktor WHO-a Tedros Ghebreyesus danas pozvao je na obustavu vakcinacije trećom dozom vakcina bar do kraja septembra radi jačanja globalne jednakosti i omogućavanja vakcinacije najmanje 10 posto stanovnika u svakoj zemlji.

“Da bi se to dogodilo, potrebna nam je saradnja svih, naročito nekolicine zemalja i kompanija koje kontrolišu globalno snabdijevanje vakcinama”, rekao je on u Ženevi.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki rekla je da administracija Joea Bidena, predsjednika SAD-a, vjeruje da može dijeliti dodatne doze ako ih preporuče domaće zdravstvene vlasti, dok nastavljaju napore u distribuciji vakcina po cijelom svijetu.

“Vjerujemo da možemo učiniti oboje, i ne moramo birati”, rekla je ona i dodala da će SAD imati dovoljno zaliha kako bi bili sigurni ako Uprava za hranu i lijekove (FDA ) preporuči dodatne doze za dio stanovništva, obezbijedi i njih.

Vakcine iz firmi Pfizer-BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson trenutno se distribuišu u SAD-u uz odobrenja za hitnu upotrebu, a iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) krajem jula su naveli da prema trenutnim ovlaštenjima ne mogu preporučiti dodatne doze, ali su izrazili podršku za to za imunokomprovitovane osobe.

SAD je juče objavio da je distribuisano više od 110 miliona doza vakcina u više od 60 zemalja svijeta, navodeći da je prema podacima UN-a to više od donacija svih drugih zemalja zajedno.

Najnovije

Radnici Boksita u Milićima imaju dvije opcije: Vakcinacija ili otkaz

Rajko Dukić, predsjednik Boksita, izdao je instrukciju, odnosno naredbu radnicima te kompanije iz Milića da sa vakcinišu. U suprotnom,...