SAD neće više učestvovati u UN-ovoj pomoći Palestincima

Preporučujemo

Vlada predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za nekoliko će dana objaviti prekid finansiranja pomoći UN-a za Palestince.

Predstavnici palestinskih vlasti i Hamasa osudili su odluku američke vlade da prekine finansiranje UN-ove agencije za pomoć Palestincima (UNRWA), istaknuvši kako takav napad neće promijeniti činjenicu da SAD više ne igra ulogu u toj regiji.

Vlada predsjednika Donalda Trumpa za nekoliko će dana objaviti prekid finansiranja te agencije Ujedinjenih naroda, javio je Reuters.

SAD je u januaru najavio 60 miliona dolara toj agenciji, ali je uskratio ostalih 65 miliona nakon dodatnog razmatranja.

Sada će se i tih 65 miliona dolara ukinuti, pojasnili su izvori.

Povlačenje SAD-a iz UNRWA zadat će udarac agenciji koja trenutno brine o pet miliona ljudi u Jordanu, Libanu, Siriji, Zapadnoj obali i Gazi.

Besraman napad

Sedam dana ranije je Washington skresao pomoć Palestincima u vrijednosti od 200 miliona dolara te se očekuje povećanje napetosti između palestinskog vodstva i Trumpove administracije.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa osudio je odluku kao “besraman napad na palestinski narod” i rekao da je riječ o “nepoštivanju rezolucija Ujedinjenih naroda”.

“Takva kazna neće uspjeti promijeniti činjenicu da SAD više nema ulogu u regiji i nije dio našeg rješenja”, istakao je Nabil Abu Rdainah.

Dodao je kako “ni SAD ni itko drugi može ugasiti” UNRWA.

Oružana grupa Hamas koja vlada Pojasom Gaze također je osudila američki potez kao “ozbiljnu eskalaciju protiv Palestinaca”.

“Cilj američke odluke je uništiti pravo povratka”, rekao je glasnogovornik organizacije Sami Abu Zuhri.

“Američko vodstvo je postalo neprijatelj našeg naroda i nacije i nećemo se predati pred takvim nepravednim odlukama”, dodao je Zuhri.

SAD je dugi niz godina najveći donator finansijske pomoći Palestincima.

UNRWA je osnovan 1949. nakon prvog arapsko-izraelskog rata  koji je izbio odmah nakon proglašenja Države Izrael 14. maja 1948. koju su odmah priznali SAD i tadašnji SSSR.

No, arapske države – Sirija, Irak, Saudijska Arabija, Transjordanija, Egipat i Liban – napale su novoosnovanu jevrejsku državu.

Izrael je pobijedio nakon čega je uslijedio edzodus oko 700.000 Palestinaca.

Smanjivanje broja izbjeglica

List The Washington Post izvijestio je u četvrtak da će administracija isto tako pozvati na veliko smanjenje broja Palestinaca koji se priznaju kao izbjeglice.

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Nikki  Haley je u utorak dovela u pitanje broj izbjeglica prema UN-u.

“Bit ćemo donator ako on (UNRWA) reformira svoje djelovanje…ako stvarno promijene broj izbjeglica na tačan broj, razmotrit ćemo da im ponovno budemo partneri”, rekla je Haley institutu Organizacija za odbranu demokratija.

Ona je isto tako rekla kako “pravo povratka” u Izrael, koje Palestinci traže kao dio bilo kakvog mogućeg mirovnog rješenja, ne treba razmatrati.

Njemačka povećava izdvajanja

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je ranije u petak otkrio kako će Njemačka povećati svoja davanja UNRWA-i jer kriza oko finansiranja potiče nesigurnost.

“Gubitak ove organizacije mogao bi izazvati nekontroliranu lančanu reakciju”, smatra Maas.

Izvor: Al Jazeera Balkans

Najnovije

Dok u Sarajevu ne može, u Zeničko-dobojskom kantonu policija oduzela više od 200 automobila

Sankcionisanje prestupnika u saobraćaju jedan je od primarnih zadataka policijskih struktura u BiH. Dok pojedini MUP-ovi godinama oduzimaju vozila,...