SAD nisu ispoštovale dogovor s Turskom: Teroristi YPG/PKK-a ukopavaju se oko Manbija

Preporučujemo

Sjedinene Američke Države (SAD) nisu ispoštavale dogovor postignut sa Turskom, prema kojem su teroristi YPG/PKK-a trebali već napustiti sirijski grad Manbij. Osim što do toga nije došlo, teroristi su u Manbiju napravili utvrdu, te iskopanim rovovima napravili obruč oko grada, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin je u izjavi od prije dva dana podsjetio na dogovor koji 4. juna ove godine postignut s SAD-om. Kalin je istakao kako je tada dogovoreno s SAD-om da će sirijski grad Manbij biti očišćen od terorista YPG/PKK-a u roku od 90 dana, no kako su nakon toga na snagu stupile “taktike zamajavanja”.

- -

Prema istraživanjima novinara AA na terenu, trenutna atmosfera u Manbiju ne ukazuje na to da bi YPG/PKK-a uskoro mogao napustiti ovu regiju, naprotiv teroristi se još više ukopavaju u ovom gradu.

Teroristi YPG/PKK-a, koji su u augustu 2016. godine uz podršku SAD-a zauzeli sirijski grad Manbij, počeli su kopati rupe i rovove i tako praviti obruč oko centra grada. Nakon što su Oružane snage Republike Turske (TSK) pokrenule ofanzivu “Štit Eufrata”, teroristi su ubrzali sa aktivnostima stezanja obruča. Nakon što je SAD u junu formirao dvije baze u blizini zone “Štita Eufrata”, YPG/PKK-a je napravio kratku pauzu.

Potom je došlo do dogovora između Turske i SAD-a prema kojem bi YPG/PKK-a trebao napustiti Manbij, a teroristi su tada ponovo ubrzali svoje aktivnosti oko stezanja obruča.

Linija sačinjena od rovova oko Manbija trenutno je duga 29,3 kilometra. Na satelitskim snimcima koje posjeduje AA, mogu se vidjeti rovovi u vidu tankih bijelih linija.

- -

Rovovi koje su iskopali teroristi u Manbiju, povezani su tunelima koji će se koristiti u slučaju borbe. Osim glavne linije rovova, nalaze se i sporedni rovovi dužine od jednog do tri kilometra. Zbog iskopanih rovova oko centra grada, ulazak i izlazak iz Manbija moguć je samo na određenim kontrolnim tačkama.

S druge strane, teroristička organizacija YPG/PKK-a trenutno vrši obuku nad teroristima koji su napustili sirijski grad Afrin usljed ofanzive “Štit Eufrata”. Ova obuka se vrši uz podršku SAD-a, a pod krovom SDF-a.

Delegacije Turske i SAD-a su krajem maja u Ankari dogovorile nacrt plana rješenja slučaja Manbij, prema kojem bi u nekoliko faza tu regiju trebali napustiti teroristi, a lokalno stanovništvo preuzeti vlast uz podršku turskih i američkih snaga.

Početkom juna u Washingtonu su se sastali šefovi turskih i američkih diplomacija Mevlut Cavusoglu i Mike Pompeo i potvrdili Mapu puta uspostave sigurnosti i stabilnosti u Manbiju.

Glasnogovornik međunarodne koalicije usmjerene protiv ISIS-a koju predvodi pukovnik iz SAD-a Sean Ryan je 18. septembra izjavio kako u Manbiju ima vrlo mali broj pripadnika YPG-a.

“Držimo se sporazuma, YPG neće biti dijelom Manbija”, rekao je Ryan.

Ipak, SAD jos uvijek nije napravila konkretne korake u kontekstu ispunjavanja obaveza prema postignutom dogovoru s Turskom.

Najnovije

Turci bijesni na svog selektora zbog videa sa treninga reprezentacije

Fudbalski savez Turske bio je prinuđen da izda saopštenje, poslije bure koja se podigla u javnosti zbog snimaka sa...