SAD odaje počast žrtvama na 17. godišnjicu terorističkih napada

Preporučujemo

Nizom prigodnih komemoracija i programa Sjedinjene Američke Države (SAD) danas se sjećaju blizu 3.000 ljudi ubijenih u terorističkim napadima koji su tu naciju pogodili prije tačno 17 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Teroristi Al-Qaede oteli su avione i u jutarnjim satima udarili u Pentagon na sjeveru Virginije te u zgrade World Trade Center u New Yorku. Putnici u četvrtom otetom avionu spriječili su otmičare u nakani da avion sruče na Bijelu kući ili Capitol. Avion je pao na polje u Pennsylvaniji.

- -

Crkvena zvona su zvonila danas u Manhattanu, u Pennsylvaniji i u Pentagonu.

Američki predsjednik Donald Trump je u pratnji prve dame Melanie Trump prisustvovao komemoraciji koja je održana u Shaksvillu u Pennsylvaniji.

“Na polju iza ovih zidova i na nebu iznad naših glava, sjećamo se momenta kada je Amerika uzvratila udarac“, kazao je Trump i odao počast hrabrim putnicima koji su stradali na tom letu.

Trump je kazao da Amerika mora pamtiti sve heroje stradale na današnji dan i učiniti sve što je potrebno da očuva sigurnost i više nikada neprijatelju ne dozvoli da joj zada takav udarac.

- -

Komemoracije su održane i u Pentagonu i ispred World Trade Centra gdje se okupilo nekoliko hiljada Amerikanaca.

Najnovije

Dodik podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koji ne priznaje, ali je povukao nakon prozivki

Predsjednik Republike Srpske i najjače političke partije u tom entitetu Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik uputio je Ustavnom sudu...