SAD padobranima isporučili prvu humanitarnu pomoć Gazi

Preporučujemo

Sjedinjene Američke Države u prvi put isporučile humanitarnu pomoć stanovništvu Pojasa Gaze, a pomoć je isporučena ispuštanjem više od 30.000 padobrana iz tri vojna aviona.

Pomoć u obliku obroka je isporučena s jordanskom ratnom avijacijom te je to bila prva od nekoliko pomoći koje je najavio američki predsjednik Joe Biden. Obećao je da će njegova zemlja intenzivirati pomoć nakon što je ranije ove sedmice ubijeno najmanje 112 ljudi koji su se kretali prema humanitarnom konvoju.

- -

Ranije su pomoć, također zračnim putem, dostavile Velika Britanija, Francuska, Egipat i Jordan. Međutim, humanitarne organizacije tvrde da je ovakav način isporuke pomoći neučinkovit. Stanovnik Gaze Medhat Taher je izjavio da riječ o užasnoj metodi.

Biden je kazao da će SAD insistirati da Izrael omogući ulazak što većeg broja kamiona preko što više trasa kako bi se osigurala potrebna pomoć. Neimenovani zvaničnik Bidenove administracije je u međuvremenu rekao da je Izrael “manje-više” prihvatio uslove za prekid vatre u Gazi.

Prema njegovim riječima, to će biti šestosedmični prekid vatre ako palestinska militantna grupa Hamas pristane na oslobađanje posebno ranjivih talaca – bolesnika, povrijeđenih, starijih i žena, prenosi BBC.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...