SAD pozivaju na hitne sastanke u UN zbog Irana

Preporučujemo

Sjedinjene Američke Države pozivaju Vijeće sigurnosti UN i Vijeće za ljudska prava UN da održe hitne sastanke o Iranu, gdje je više od 20 osoba poginulo, a stotine uhapšeno u višednevnim demonstracijama.

“UN moraju da se oglase o tom pitanju”, smatra američka ambasadorica u UN Niki Hejli, javlja Tanjug.

- -

Ona je dodala da će SAD zatražiti da se hitni sastanci održe u narednim danima, prenosi AP.

Istovremeno, Bijela kuća pozvala je rukovodstvo Irana da poštuje pravo svojih građana na demonstracije.

“SAD podržavaju iranski narod i pozivaju režim da poštuje osnovna prava svojih građana da mirno izraze svoju želju za promjenama”, rekla je novinarima portparolka Bijele kuće Sara Sanders.

Kako je ranije preneseno, Hejli je negirala da protestima u Iranu upravljaju strane sile, istakavši da su oni spontani, te je pozdravila hrabrost demonstranata.

- -

Nakon što je pročitala postove na društvenim mrežama, koje su napisali učesnici protesta, Hejli je odbacila tvrdnje iranskih lidera da su proteste organizovali neprijatelji Irana, prenosi Rojters.

Tokom protesta koji traju već šest dana poginulo je više od 20 osoba, dok je više stotina uhapšeno,

Demonstracije su počele zbog teške ekonomske situacije, ali neki demonstranti uzvikuju parole protiv vlade i vrhovnog lidera Ajatolaha Ali Hameneija.

“Svi znamo da je to kompletna besmislica. Demonstracije su apsolutno spontane. Oni su virtualno u svakom gradu u Iranu. To je precizan opis ljudi koji su dugo ugnjetavani i koji su se pobunili protiv svojih diktatora”, rekla je Hejli.

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...