SAD šalje Izraelu oružje i municiju vrijednu više od milijardu dolara

Preporučujemo

Predstavnici administracije američkog predsjednika Joea Bidena rekli su ključnim zakonodavcima da će poslati novi paket od više od milijardu dolara u oružju i municiji u Izrael, izjavila su dva pomoćnika u Kongresu.

Kako prenosi Glas Amerike (VOA), to je prva isporuka oružja Izraelu koju je objavila administracija nakon što je ranije ovog mjeseca stavila na čekanje transfer 3.500 bombi.

- -

Administracija je saopštila da je pauzirala taj raniji transfer kako bi spriječila Izrael da koristi ove bombe u ofanzivi na grad Rafu na jugu Gaze.

Pomoćnici u Kogresu pristali su da potvrde ovu informaciju pod uslovom da ostanu anonimni, jer odluka o transferu oružja još nije objavljena, navodi VOA.

Paket koji se šalje obuhvata oko 700 miliona dolara za tenkovsku municiju, 500 miliona dolara za taktička vozila i 60 miliona dolara za minobacačku municiju, rekli su saradnici.

Nije bilo neposrednih naznaka kada će oružje biti poslato, navodi The Wall Street Journal koji je prvi objavio informaciju o novim planovima Bidenove administracije.

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...