SAD se povlače iz Vijeća UN-a za ljudska prava, stigle i prve reakcije: Odluka nije iznenađujuća

preporučujemo

SAD se povlače iz Vijeća UN-a za ljudska prava, saopštila je američka ambasadorica pri UN Nicky Hailey, dodavši da ta organizacija “nije vrijedna svog imena”.

Najnovije povlačenje SAD iz neke međunarodne institucije dolazi dan pošto je komesar UN za ljudska prava osudio administraciju američkog predsednika Donalda Trumpa zbog razdvajanja djece od roditelja ilegalnih imigranata na granici s Meksikom.

Hailey je rekla da su SAD prethodno dale Savjetu UN za ljudska prava više “prilika” za promjene.

Ona je optužila glavno tijelo UN-a za ljudska prava da je “hronično pristrasno protiv Izraela”, dodavši da su među članicama Savjeta UN države koje su optužene za kršenje ljudskih prava kao što su, kako je navela, Kina, Kuba, Venecuela i Kongo.

“Preduzimamo ovaj korak jer nam naša posvećenost ne dozvoljava da ostanemo dio licemerne organizacije koja ismijava ljudska prava”, rekla je Nicky Hailey.

Hailey je odluku Washingtona saopštila na konferenciji za novinare u Stejt departmentu, u prisustvu američkog državnog sekretara Mikea Pompea, koji je rekao da nema sumnje da je Savjet UN-a za ljudska prava ranije imao “plemenitu viziju”, ali da je ta organizacija danas “loš zastupnik ljudskih prava”, prenosi N1.

S druge strane stižu i prve reakcije.

Predsjednik Savjeta UN za ljudska prava, Slovenac Vojislav Šuc rekao je da je odluka SAD “razočaravajuća, ali ne i iznenađujuća”.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zajd Rad el Husein naveo je na društvenoj mreži Tviter (Twitter) takođe je nazvao odluku Washingtona “razočaravajućom”, dodavši da, “s obzirom na situaciju sa ljudskim pravima u današnjem svijetu”, SAD treba da ulože više napora, “a ne da se povuku”.

EU je saopštila da se odlukom Trampove administracije o povlačenju iz Savjeta UN za ljudska prava ugrožava uloga SAD kao pristalice demokratije u svijetu.

U saopštenju je navedeno da EU ostaje “čvrsto i pouzdano posvećena” toj organizaciji za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izrazio je žaljenje zbog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Vijeća za ljudska prava UN-a (UNHRC).

“Generalni sekretar bi više volio da je SAD ostao u UNHRC-u. Ta organizacija ima veoma važnu ulogu u promociji i zaštiti ljudskih prava u svijetu“, saopćio je glasnogovornik UN-a Stephane Dutarric u pisanoj reakciji na američku odluku.

Američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley i američki državni sekretar Mike Pompeo saopćili su odluku o povlačenju SAD-a iz UNHRC-a, kojeg SAD optužuje za nemilosrdnu kampanju protiv Izraela, strateškog američkog saveznika.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Zeid Ra’ad Al Hussein kazao je da je to razočaravajuća odluka SAD-a.

“SAD bi trebao predvoditi borbu za ljudska prava, a ne povlačiti se iz nje“, poručio je Al Hussein.

Američko povlačenje osudila je i Evropska unija, tačnije njen Servis za vanjske poslove (EEAS) koji je u saopćenju naveo da je SAD uvijek bio na prvom frontu zaštite ljudskih prava i jak saveznik Evropske unije.

“Ova odluka ugrožava američku ulogu šampiona u borbi za demokraciju na svjetskoj sceni“, poručili su iz EEAS-a.

Palestinski pokret otpora Hamas također je reagirao na američko povlačenje iz UNHRC-a i poručio da je i to dokaz sve veće međunarodne izolacije SAD-a.

“SAD više nisu u stanju opravdati svoju kriminalnu praksu i podršku izraelskom terorizmu nad palestinskim narodom“, poručio je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri.

Najnovije

Evropski zvaničnici se oprostili od Merkel: Bez vas će EU biti kao Pariz bez Eiffelovog tornja

Njemačka kancelarka Angela Merkel broji posljednje dane na ovoj funkciji, a samit Evropske unije koji se jučer i danas...