SAD upozoravaju pri putovanju u BiH na terorizam i zaostale mine

Preporučujemo

Američki State Department upozorio je sve državljane Sjedinjenih Američkih Država da budu veoma oprezni kada putuju u Bosnu i Hercegovinu zbog, kako je navedeno, opasnosti od terorizma i zaostalih eksplozivnih sredstava – mina, piše radiosarajevo.ba.

Nakon prošlogodišnjeg upozorenja svojim građanima, SAD su ove godine upozorenje za putovanja u BiH podigle na drugi nivo, od maksimalno četiri, navodeći kako se terorističke grupe i dalje pripremaju za moguće napade u BiH.

- -

“Terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u BiH. Teroristi bi, stoga, mogli napasti bez ikakvog upozorenja, posebno turističke lokacije, saobraćajna čvorišta, trgovačke centre, objekte lokalne vlasti, hotele, klubove, restorane, vjerske objekte, sportske i kulturne događaja, pa čak i edukacijske ustanove, aerodrome i druge javne prostore”, navodi se u saopćenju State Departmenta od 10. januara.

Oni dodaju i kako građani SAD-a, tokom putovanja u BiH, trebaju biti oprezni posebno u javnim prostorima, kao i pratiti lokalne medije kako bi bili informirani o svim događajima.

Također, posebno upozorenje odnosi se na veliki broj zaostalih neeksplodiranih sredstava – mina, koje su preostale iz rata u BiH, te da uprkos tome što su opasne oblasti jasno označene, godišnje pogine ili bude povrijeđeno više ljudi.

Najnovije

Efendić: Za Dodika smo znali kakav je, ali ovi naši su se godinama lažno predstavljali

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se večeras na svom Facebooku komentarom o mitingu koji je u režiji...