SAD upozorio saveznike o ruskoj svemirskoj prijetnji

Preporučujemo

Sjedinjene Američke Države su obavijestile Kongres i saveznike u Evropi o novim obavještajnim podacima u vezi s ruskim nuklearnim sposobnostima koje bi mogle predstavljati međunarodnu prijetnju, rekao je za Reuters izvor upućen u to pitanje.

Nove sposobnosti, povezane s ruskim pokušajima da razviju svemirsko oružje, ne predstavljaju hitnu prijetnju Sjedinjenim Državama, rekao je izvor.

- -

Obavještajni podaci izašli su na vidjelo nakon što je zastupnik Mike Turner, republikanski predsjedavajući obavještajnog odbora Zastupničkog doma SAD-a, izdao neobičnu i zagonetnu izjavu u srijedu upozoravajući na “ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti”.

Izvori su kasnije rekli da se upozorenje odnosilo na ruske mogućnosti u svemiru, u vezi sa satelitima. Jedan od izvora je rekao da je problem ozbiljan, ali nije povezan s aktivnom sposobnošću niti bi trebao biti razlog za paniku.

– Zahtijevam da predsjednik Biden skine tajnost sa svih informacija u vezi s ovom prijetnjom kako bi Kongres, administracija i naši saveznici mogli otvoreno razgovarati o akcijama potrebnim za odgovor na ovu prijetnju – naveo je Turner u saopćenju, ne dajući dodatne informacije.

Pozivajući se na sadašnjeg i bivšeg američkog zvaničnika, New York Times je ranije objavio da su novi obavještajni podaci povezani s pokušajima Rusije da razvije svemirsko antisatelitsko nuklearno oružje. ABC News je ranije izvijestio da obavještajni podaci imaju veze s takvom sposobnošću. Sadašnji i bivši zvaničnici rekli su da nuklearno oružje nije u orbiti.

- -

Turnerova izjava objavljena je u jeku debate u Kongresu o tome kako bi se Sjedinjene Države trebale nositi s globalnim prijetnjama od Rusije i drugih rivala, pri čemu sigurnosni jastrebovi pozivaju na veće globalno uključivanje, a neki zakonodavci koji su najbliži bivšem republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu zalažu se za više izolacionistički pristup “Amerika na prvom mjestu” u svjetskim poslovima.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...