SAD uskoro drugi proizvođač nafte u svijetu

Preporučujemo

SAD će ove godine prestići Saudijsku Arabiju i postati drugi proizvođač nafte u svijetu, nakon Rusije, zahvaljujući kompanijama koje naftu proizvode iz škriljaca, saopštila je u petak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

“Ova godina obećaje rekorde za Sjedinjene Države”, napisala je IEA u mjesečnom izvještaju o naftnim tržištima.

- -

Proizvodnja sirove nafte u SAD u visini 9,9 miliona barela dnevno (bpd) najviša je u gotovo 50 godina i izjednačava tu zemlju sa Saudijskom Arabijom, drugim proizvođačem sirove nafte u svijetu, nakon Rusije, konstatiraju u IEA-i.

“Nastavi li rasti tim tempom, SAD bi tokom 2018. godine trebao dostići najvišu razinu u historiji iznad 10 miliona barela dnevno, prestići Saudijsku Arabiju i konkurisati Rusiji, pod uvjetom da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i zemlje izvan OPEC-a nastave ograničavati proizvodnju”, napominju u IEA-i.

Početkom 2016. godine prekomjerna opskrba na globalnoj razini spustila je cijene nafte na samo 30 dolara za barel. Zato su krajem te godine zemlje proizvođači u okviru OPEC-a i izvan njega, postigle sporazum o smanjenju proizvodnje i podršci cijenama.

Dodatno su oporavku cijena pridonijele geopolitičke napetosti i smanjenje zaliha nafte.

- -

Tako su cijene nedavno prešle 70 dolara po barelu, prvi puta od 2014. godine, nakon što su OPEC i skupina neovisnih proizvođača odlučili produžiti sporazum o smanjenoj opskrbi do kraja ove godine, piše index.hr.

U isto vrijeme su više cijene potaknule kompanije koje proizvode naftu iz škriljaca da povećaju aktivnosti bušenja.

Budući da Sjedinjene Države nisu potpisale sporazum o smanjenoj opskrbi, njihova proizvodnja iz škriljaca može se nastaviti povećavati bez ograničenja.

“Američki rast u 2017. godini premašio je sva očekivanja … budući da se proizvodnja iz škriljaca oporavila zahvaljujući smanjenju troškova i pojačanim aktivnostima bušenja”, istaknuli su iz IEA.

“Eksplozivno povećanje u SAD-u i znatni rast u Kanadi i Brazilu će nadjačati potencijalan oštar pad proizvodnje u Venezueli i Meksiku”, dodali su.

U osvrtu na OPEC, IEA konstatira da “za sada, nema jasnih naznaka da OPEC pojačava proizvodnju kako bi zakočio uzlet cijena”.

OPEC je u četvrtak u odvojenom izvješću konstatirao da se globalno tržište nafte približava zdravoj ravnoteži ponude i potražnje.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...