Salkić uputio čestitku povodom Kurban-bajrama

Preporučujemo

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić uputio je čestitku muslimanima u Bosni i Hercegovini i dijaspori povodom Kurban-bajrama.

– Najveći muslimanski blagdan Kurban–bajram muslimanima širom svijeta donosi mnogobrojne blagodati. Islam nas uči da od Ibrahima a.s., izvršavajući obavezu, muslimani se približavaju Uzvišenom Allahu, a istovremeno se približavaju i svojoj porodici, komšijama, prijateljima, ali i siromašnim i nemoćnim kojima dijele kurbansko meso – navodi se u čestitci Salka.

- -

Pozvao je Bošnjake da podijele bajramsku radost sa svojim komšijama drugih nacija.

– U blagoslovljenim bajramskim danima, zahvaljujući se Allahu na blagodatima kojima nas je obasuo, nastavimo svjedočiti privrženost islamskim vrijednostima, koje nose radost, mir i dobročinstvo. Istovremeno, u duhu naše višestoljetne tradicije u našoj domovini Bosni i Hercegovini, podijelimo bajramsku radost i bajramsku baklavu sa našim komšijama pravoslavcima, katolicima, jevrejima i svim drugim građanima naše domovine, posebno sa onima kojima je pomoć najpotrebnija – ukazao je Salkić.

Istakao je da se u praznične dane sjećamo i najmilijih koji nisu s nama.

– U dijelu naše domovine gdje predstavljam Bošnjake muslimane, i ovog Kurban – bajrama su pomiješane emocije. Radujemo se najvećem blagdanu, a za bajramskim soframa nedostaju naši najmiliji. To je naše veliko životno iskušenje. Naši bajrami će do kraja života biti obilježeni i radošću i tugom. Naše najmilije nikada nećemo zaboraviti, ali istovremeno idemo naprijed i gradimo bolju budućnost. Za dobro i bolji život naše djece i novih generacija – naglasio je.

- -

Kazao je da se Bajram osjeti u svim dijelovima BiH te da povratnici ne smiju biti zaboravljeni.

– Zato, ne zaboravimo da danas, uprkos svim nedaćama, radost Kurban – bajrama će se osjetiti i u Fazlagića Kuli kod Gacka, u mjestu Blagaj Japra kod Bosanskog Novog, u Voljavici kod Bratunca, u Modričkom Lugu, u Janji kod Bijeljine, u Dobraku kod Srebrenice, u Diviču kod Zvornika, u Kozarcu kod Prijedora… Ne zaboravimo ove ljude. Oni su sa svojim porodicama čuvari naše vjere islama, našeg identiteta, naših običaja i naše domovine Bosne i Hercegovine. Ko zaboravi povratnike, odustao je od Bosne i Hercegovine – istakao je Salkić.

Pozvao je i da im se pomogne.

– Kupujte kurbane od povratnika i njihove domaće proizvode, pomozite djecu i njihovo obrazovanje, pomozite njihovo liječenje, a oni koji mogu, neka investiraju i zapošljavaju povratnike. Tamo gdje ima radnih mjesta, ima i života.Pozivam naše građane da u ovim blagoslovljenim danima urede naša mezarja i šehitluke, da posjete rodbinu, da obnove pokidane veze i da pomognu siromašne i nemoćne. Poštovani muslimani u Bosni i Hercegovini i u dijaspori, Neka i ovaj Kurban-bajram donese blagost u naša srca, radost u naše domove i neka nas učini odlučnim i predanim da čuvamo mir, slobodu i domovinu Bosnu i Hercegovinu. Bajram šerif mubarek olsun!- stoji u čestitci Salkića, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Najnovije

Sarajka A.S. uhapšena zbog pomaganja počiniocima krivičnog djela

Sarajevska policija večeras oko 20.15 sati uhapsila je 44-godišnju ženu inicijala A.S. iz Sarajeva, zbog sumnje da je pomagala...