Samantha Power: Izjava koje je Dodik dao u određenoj mjeri odstupaju od stvarnog razgovara koji smo vodili

Preporučujemo

Šefica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power kazala je kako je Milorad Dodik govorio različite stvari na sastanku u Predsjedništvu u odnosu na one koje je iznio na današnjoj konferenciji.

 

- -

Kazala je da ako bi se RS povukla iz državnih institucija, to neće funkcionisati i biti dobro za građane ovog entiteta te da to može dovesti u pitanje održivost Republike Srpske.

 

Odgovarajući na pitanja novinara kada se može očekivati deblokada institucija BiH, kazala je kako ne može predviđati rokove niti okarakterisati namjere Dodika u pogledu rada institucija.

-Dobila sam kratak sažetak te konferencije i izjava koje je dao u određenoj mjeri odstupaju od stvarnog razgovara koji smo vodili. On je poprilično mnogo stvari rekao u vezi važnosti privrednog razvoja u Republici Srpskoj, o tragediji masovnog odliva stanovništva iz ove zemlje. To je najgori simptom lošeg rada i neuspjeha političkih lidera, kazala je ona.

 

Put koji ide ka tome da se vraćaju ovlaštenja koja pripadaju državnim institucijama samo će još više podrivati već postojeću ranjivost u ekonomskoj sferi tog entiteta u čije ime predsjednik Dodik kaže da nastupa, navela je ona.

-To nije ekonomska ili funkcionalna održivost. Ako bi se RS povukla iz državnih institucija, to neće funkcionosati i biti dobro za građane RS. To je udaljavanje od slova Dejtona i problematično sa stanovišta ljudi koji se smatraju dijelom zemlje koja se zove BiH i veoma je problematično kada je u pitanju održivost Republike Srpske kao takve. Politika i ekonomija idu zajedno ruku pod ruku i trebate služiti svojim građanima i biračima, zaključila je ona.

 

 

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...